Indián nyár?

3 hete írtam arról, hogy az új vírusvariánsokkal még baj lehet, és ez jelenti a legnagyobb bizonytalanságot a világgazdaság jövője kapcsán. Sajnos úgy tűnik, hogy a B 1.617.2 jelű indiai verzió keresztbe tehet akár már a nyári turistaszezonnak is - szemben azzal, amit sok hónapon át gondoltam, miszerint a nyár már nyugodtan telhet  a fejlett világban.

Mutánsok háborúja

A világgazdasági kilátásokkal kapcsolatos legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy mennyire tudják kikerülni a vakcinációból vagy fertőzésből adódó védelmet az új vírusmutánsok. Sajnos az ezzel kapcsolatos ismereteink egyelőre eléggé korlátozottak, de amit tudunk, az nem túl bíztató.

A vakcinák magyarországi hatékonyságáról

Nem vagyok virológus, de még orvos sem, viszont a számokhoz valamennyire értek (bár a fiam szerint például a differenciálegyenletekkel kapcsolatos tudásom maximum amatőrnek nevezhető), ezért mérgeltem fel magam a kormányzat által közzétett táblázaton, amelyben az szerepel, hogy a különböző oltások (második oltás beadása után) után hányan betegedtek meg idehaza, és arra szolgálna, hogy bemutassuk, melyik oltás milyen hatékony. A probléma az, hogy ez a táblázat ennek megítélésére teljesen alkalmatlan.

Forintgyengítés=euroizáció

A folytonos forintgyengítés szinte a hazai gazdaságpolitika része lett, aminek van egyfajta logikája: afféle ázsiai modellt másolva, alulértékelt devizával, alacsony kamatokkal és támogatott hitelekkel próbálunk versenyezni a nemzetközi piacokon. A probléma ezzel az, hogy ha sokáig megyünk ezen az úton, akkor elveszíthetjük a monetáris politika feletti kontrollt.

Eufória kimaxolva

Nagyon rég láttam a nemzetközi piacokon olyan eufóriát, mint amilyen most van. Szinte minden, amit figyelek, ugyanazt mutatja: elképesztő az optimizmus és a felelőtlenség. Ennek illusztrálására beillesztek néhány ábrát, de lenne még ezeken kívül is számos. Az első az látszik, hogy 2000, a tech-mánia óta nem volt olyan kevés short pozíció az amerikai részvényekben, mint most (azt jelzi, hogy szokatlanul kevés a pesszimista).

Gamestop flash crash lesz?

A Gamestop short squeeze túlmutat önmagán, és azon, hogy a kisbefektetők szétnyerték magukat a nagy hedge fundok kárára. A sztoriban benne rejlik egy hirtelen, nagyon gyors lefolyású crash esélye is. Nem biztos, hogy bekövetkezik, de egyáltalán nem lenne meglepő. Nézzük miért:

Hogy lesz így növekedés?

Az EU végképp elrontotta a vakcinabeszerzést. Nincs elég oltás. Nem lesz fesztiválszezon. Örökké tart a karantén. Elmarad a nyár. Ebből így sosem lesz gazdasági növekedés. Mind meghalunk. Nagyjából ezzel van tele a napokban a sajtó.

Ezzel kapcsolatban három dolgot érdemes figyelembe venni (nem belemenve abba, hogy mennyire jól megy a vakcinák EU-s beszerzése vagy hazai beadása).