Növekedés vagy halottak: hamis választás

Tavasz vége óta az európai politikusok egy hamis és téves választásban hisznek: azt gondolják, hogy dönthetnek, hogy erős gazdaságot VAGY kevés halottat akarnak. Ez tévképzet.

Erről érintőlegesen írtam már tavaly tavasz végén is többször, lásd a linkeket a cikk végén. Annak ellenére, hogy már sok hónapja nyilvánvaló, hogy ilyen választás nincs, a fejlett(nek mondott) világ nagy része újra és újra ebbe a csapdába futott bele. A megoldást már rég bemutatta számos (elsősorban ázsiai) ország: csak úgy lehet valóban erős a gazdaság, ha a vírus is eltűnik. Nincs választás. Nem válthatjuk ki pár ezer halottra a nagyobb GDP növekedést. Rövid, párhetes távon talán igen, de amint bebizonyosodott idehaza és mindenhol máshol is, tartósan nem. 

A magyar kormányzat most - megkésve bár, de végül helyesen - drasztikus lezárás mellett döntött, amelynek legfontosabb eleme az iskolák és óvodák bezárása. Mivel úgy tűnik, hogy a brit vírusverzió (amely mára Magyarországon is dominánssá vált) speciális "képessége" az, hogy a fiatalabbak között is erősen terjed, ezért elkerülhetetlenné vált az utolsó "szuperterjesztésre" alkalmas helyek, a gyerekek közösségi, nagycsoportos találkozásainak megakadályozása. Valószínűleg az intézkedéseknek ez a leghatásosabb része. Nem valami kiegészítő, "próbáljuk meg ezt is" módszer, hanem a lényeg! Ha nincs a gyerekek közötti szuperterjedés, akkor azzal a vírus méregfogát húzzuk ki.

A fentiek miatt minden esély meg van arra, hogy ez a lezárás nagyon gyors, nagyon nagymértékű esetszámcsökkenést fog hozni a következő hetekben. Április közepére be lesz oltva a lakosság 20-25%-a, és valószínűleg átesik/átesett addigra a fertőzésen további 20-25%-a (ui. a nemzetközi adatok alapján továbbra is 1% körüli halálozás valószínűsíthető a teljes populációra nézve Európában, így az április közepére várható 20-25 ezer összes halott kb. 2-2,5 millió fertőzésen átesettet jelent). Ez az összesen 40-50% immunis pedig a valószínűsíthetően erős szezonalitás mellett már azt jelenti, hogy nagyon rapid módon fog eltűnni a vírus április-májusban. (Természetesen az iskolák újranyitása kapcsán elengedhetetlen lesz a tanárok átoltása, erről bővebben itt: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210306/ujra-legyuri-az-iskolakat-a-jarvany-a-nyitas-utan-elobb-kiderul-mint-hinned-472898)

Ha erős gazdaságot akarunk, akkor súlyosan le kell csapni a vírusra, és teljesen visszaszorítani. A mostani intézkedések (bár valószínűleg a két hét nem lesz elég, inkább 3-4 kell!) erre megfelelőek. Ha ezeket betartjuk, utána a járvány nagy valószínűséggel eltűnik legalább őszig, és a gazdaságban nagyon gyors fellendülés jöhet. Ugyanakkor a jelenlegi hazai oltási hajlandóság alacsony, ha itt marad (40-50%), akkor jövő télen ismét kezdhetjük elölről az egészet, annak minden emberi és gazdasági következményével együtt.

Nincs félszívű megoldás: ha van vírus, akkor van halott, és előbb-utóbb nincs növekedés. Ha eltüntetjük a vírust, akkor nem lesz halott és lesz növekedés. Nincs finomhangolás, nincs patikamérleg, nem lehet kérni kicsit több növekedést pár halott árán. Vagy mindkettő jó, vagy mindkettő rossz. Remélem végre megértettük.

 

 

 

http://www.zsiday.hu/blog/nyitnik%C3%A9k

http://www.zsiday.hu/blog/van-v%C3%ADrusterv

http://www.zsiday.hu/blog/28-nappal-k%C3%A9s%C5%91bb-mi-legyen-karant%C3%A9n-ut%C3%A1n