Európát nem érdekli a bankválság

EUR/USD: éves csúcs; EUR/JPY: 8-éve nem volt ilyen magas heti záróár; Európai részvények(Eurostoxx 50): másfél éves csúcs, európai kötvényhozamok (német-10-éves): egyhónapos csúcs.

A tőkepiacok ítélete elég egyértelmű, és ezt üzenik: az amerikai bankválság csak átmeneti megingást jelentett, nem tartós sokk, és hatását leginkább az USA-ban érezteti, de ott sem tragikus módon. Lehet, hogy az Egyesült Államokban valóban leállnak a kamatemeléssel, de Európában továbbra is erős az inflációs kockázat, a növekedési kilátásokat az elmúlt hetek megingása nem rontja észrevehetően (mert az európai bankszektor jobban feltőkésített és nem érinti a betétkivonás), és emiatt a kamatemelések folytatódnak. Ennek hatására pedig minden devizával szemben nő az euró kamatelőnye, ami miatt felértékelődik.

Nem tudom, hogy a fentiek mennyire igazak, de úgy tűnik, hogy a globális tőkepiacok erre a konszenzusra jutottak. Amennyiben ez igaz, akkor az elmúlt hetek „bankválsága” csak egy nagy kirázás volt az alapvető trendekből, amelyek most ismét újraindulnak. Nekem személy szerint erős kétségeim vannak a globális növekedéssel kapcsolatban, de a fenti piaci jelzések túl erősek ahhoz, hogy ignorálni lehessen őket. Don’t fight the tape!