Citadella alap

A Citadella Származtatott Befektetési Alap abszolút hozamú befektetési stratégiát követ, azaz olyan alap, amely minden piaci környezetben próbál pozitív hozamot elérni. 

Mit jelent ez? A legtöbb befektetőt nem érdekli, hogy napos idő vagy jégeső van-e a tőkepiacokon, azt szeretné, hogy a vagyona minden körülmények közepette gyarapodjon. A Citadella Alap célja ennek megfelelően az, hogy a tőzsdei mozgásoktól, a forint hullámzásától, a jegybankárok hozzáállásától vagy a gazdaságpolitikusok szeszélyeitől és egyebektől függetlenül "jó" hozamot biztosítson befektetőinek. Természetesen ehhez kockázatot kell vállalni, és természetesen ebből következően lehetőség van a veszteségre is, ám azt reméljük, hogy a vállalt magas kockázatért cserébe magas hozamot fog kapni az Alap befektetője. A befektetés ajánlott időtávja ugyanakkor több év, mivel rövidebb távon jelentősebb veszteségek is elő fognak fordulni - ez az ami egyedül biztos.

Mibe fektet az alap? A vagyont akár kötvényekbe, részvényekbe, devizákba vagy árukba  is fektethetjük, illetve a törvényi limitek betartása mellett tőkeáttételes ügyleteket is végrehajthatunk. A magas kockázati kitettség miatt az Alap árfolyamának igen jelentős lehet az ingadozása, a tőkeveszteség kockázata magas. Természetesen a kockázatokat tudatosan vállaljuk fel és megpróbáljuk kezelni, de ennek ellenére is fennáll a lehetősége a komolyabb veszteségeknek. 

Befektetési stratégiánk több részre oszlik: egyrészt  rövid-középtávú, másrészt közép-hosszabbtávú makrotrendek alapján próbálunk befektetési célpontokat keresni. Az előbbieket főleg határidős, az utóbbiakat főleg egyedi, nem tőkeáttételes pozíciókkal próbáljuk leképezni.

Célkitűzésünk 3 év átlagában a kockázatmentes banki hozamokat 5 százalékponttal meghaladó hozamot biztosítani, ami a rendkívül lecsökkent hozamkörnyezetben nem könnyű és semmiképpen sem evidencia. Indulástól számítva 2023 májusig éves 7,8% volt az Alap hozama. Természetesen a múltbeli adatok nem jelentenek garanciát semmire, de remélem, hogy annyit legalább mutatnak, hogy mindig óvatos, de egyben határozott stratégiával próbáltuk gyarapítani a befektetők pénzét. Az Alap 2014 szeptemberétől kockázatosabb befektetési politikát kezdett, aminek következtében valószínűleg jóval nagyobb, akár 10-20%-os kilengések is lesznek az árfolyamban! Az Alap 2023 májusában körülbelül 53 milliárd forintnyi vagyont kezelt.

Az Alap kezelője a Hold Alapkezelő, ezen belül személyesen én foglalkozok a befektetésekkel.

Két és fél évtizedes tapasztalatom és korábbi eredményeim ellenére is tudom, hogy nem garantálhatjuk, hogy mindig kiemelkedő hozamokat ér el az alap, sőt  egészen bizonyos, hogy lesznek veszteséges időszakok. Azt reméljük, hogy a nagyobb árfolyamhullámzások ellenére a kitartó befektetők komoly reálhozamot fognak elérni.

---

Az Alap vezető forgalmazója a Hold Alapforgalmazó Zrt. (www.alapforgalmazo.hu) az alap teljesítményét a www.bamosz.hu oldalon lehet nyomon követni, ezen a linken:

http://www.bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000707948 ahol az időtávot is lehet állítani, illetve egyéb változókat.

Az alap legutolsó havi hírlevelét itt lehet elolvasni:https://hold.hu/#!/alap/citadella-szarmaztatott-befektetesi-alap