Citadella alap

A Citadella Származtatott Befektetési Alap abszolút hozamú befektetési stratégiát követ, azaz olyan alap, amely minden piaci környezetben próbál pozitív hozamot elérni. 

Mit jelent ez? A legtöbb befektetőt nem érdekli, hogy napos idő vagy jégeső van-e a tőkepiacokon, azt szeretné, hogy a vagyona minden körülmények közepette gyarapodjon. A Citadella Alap célja ennek megfelelően az, hogy a tőzsdei mozgásoktól, a forint hullámzásától, a jegybankárok hozzáállásától vagy a gazdaságpolitikusok szeszélyeitől és egyebektől függetlenül "jó" hozamot biztosítson befektetőinek. Természetesen ehhez kockázatot kell vállalni, és természetesen ebből következően lehetőség van a veszteségre is, ám azt reméljük, hogy a vállalt magas kockázatért cserébe magas hozamot fog kapni az Alap befektetője. A befektetés ajánlott időtávja ugyanakkor több év, mivel rövidebb távon jelentősebb veszteségek is elő fognak fordulni - ez az ami egyedül biztos.

Mibe fektet az alap? A vagyont akár kötvényekbe, részvényekbe, devizákba vagy árukba  is fektethetjük, illetve a törvényi limitek betartása mellett tőkeáttételes ügyleteket is végrehajthatunk. A magas kockázati kitettség miatt az Alap árfolyamának igen jelentős lehet az ingadozása, a tőkeveszteség kockázata magas. Természetesen a kockázatokat tudatosan vállaljuk fel és megpróbáljuk kezelni, de ennek ellenére is fennáll a lehetősége a komolyabb veszteségeknek. 

Befektetési stratégiánk több részre oszlik: egyrészt  rövid-középtávú, másrészt közép-hosszabbtávú makrotrendek alapján próbálunk befektetési célpontokat keresni. Az előbbieket főleg határidős, az utóbbiakat főleg egyedi, nem tőkeáttételes pozíciókkal próbáljuk leképezni.

Célkitűzésünk 3 év átlagában a kockázatmentes banki hozamokat 5 százalékponttal meghaladó hozamot biztosítani, ami a rendkívül lecsökkent hozamkörnyezetben nem könnyű és semmiképpen sem evidencia. Indulástól számítva 2020 februárig éves 8,1% volt az Alap hozama. Természetesen a múltbeli adatok nem jelentenek garanciát semmire, de remélem, hogy annyit legalább mutatnak, hogy mindig óvatos, de egyben határozott stratégiával próbáltuk gyarapítani a befektetők pénzét. Az Alap 2014 szeptemberétől kockázatosabb befektetési politikát kezdett, aminek következtében valószínűleg jóval nagyobb, akár 10-20%-os kilengések is lesznek az árfolyamban! Az Alap 2020 februárban körülbelül 45 milliárd forintnyi vagyont kezelt.

Az Alap kezelője a Hold Alapkezelő, ezen belül személyesen én foglalkozok a befektetésekkel.

Két évtizedes tapasztalatom és korábbi eredményeim ellenére is tudom, hogy nem garantálhatjuk, hogy mindig kiemelkedő hozamokat ér el az alap, sőt  egészen bizonyos, hogy lesznek veszteséges időszakok. Azt reméljük, hogy a nagyobb árfolyamhullámzások ellenére a kitartó befektetők komoly reálhozamot fognak elérni.

---

Az Alap vezető forgalmazója a Hold Alapforgalmazó Zrt. (www.alapforgalmazo.hu) az alap teljesítményét a www.bamosz.hu oldalon lehet nyomon követni, ezen a linken:

http://www.bamosz.hu/alapoldal?isin=HU0000707948 ahol az időtávot is lehet állítani, illetve egyéb változókat.

Az alap legutolsó havi hírlevelét itt lehet elolvasni:https://hold.hu/#!/alap/citadella-szarmaztatott-befektetesi-alap