Zeitgeist

Minden kornak megvan a saját fő gondolati csapása, a társadalom irányultsága, a korszellem, a Zeitgeist. A Brexit és Trump megválasztása, az M5S mozgalom Olaszországban, a Podemos, Ciudadanos előretörése Spanyolországban mind ugyanazt jelzik: a hagyományos pártstruktúrák nem tudnak választ adni a fő problémára, aminek a legjobb kifejezése az Elefánt-görbe:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-27/get-ready-to-see-this…

A görbe azt mutatja, hogy a világ különböző vagyoni helyzetben lévő rétegeinek jövedelme hogyan változott az elmúlt 20-30 évben. Jól látható, hogy a globalizáció, a liberalizáció, a világkereskedelem a Föld 2/3-ának hihetetlen vagyoni gyarapodást hozott, ez a 2/3 azonban alapvetően nem a fejlett országokban van, hanem Latin-Amerikában, Ázsiában, Afrikában. A fejlett országok alsó-közép és középosztálya az elmúlt évtizedekben a fenti folyamatok (amelyeket Thatcher és Reagan indított el) vesztesei voltak. Ők azok, akik nem gazdagodtak, miközben azonban a fejlett országok értelmisége, illetve a gazdasági elit azért szintén nyertese volt a változásoknak, így a az amerikai/európai munkások szendvicsbe kerültek: jöttek fel a kínaiak, koreaiak, botswanaiak, gazdagodtak a korábban is gazdagok, csak ők nem. A gazdagok offshore-struktúrákon keresztül, a multinacionális cégek a pénzek ide-oda utaztatásával kerülik el az adózást, miközben egyébként a sima adókulcsaik is számottevően csökkentek. Eközben a kádári értelemben vett kisember azt látja, hogy nem jut ötről a hatra. 1960-ban a legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcs 91% volt az USA-ban (!!!), ma 39,6%, és hasonló folyamatok zajlottak le a vállalati adózás területén globálisan is.

A gazdagok gazdagodtak, a fehér középosztály pedig nem jutott előre. Ebből azonban elegük van, és változást akarnak. A kérdés az, hogy ez milyen formában fog bekövetkezni, a választók ugyanis nem mindig azt kapják, amit szeretnének. Például idehaza hasonló elégedetlenség (a kádári jólét utáni vágy) vezetett a Fidesz győzelméhez, ám a magyar kormány gazdaságpolitikájával valójában pont a gazdagok jártak jól. Nem tudjuk előre megmondani, hogy egy Trump vezette Amerika hasonló utat jár-e be, és miközben populista jelszavakkal kielégíti választóit, közben továbbra is a jómódúakat támogatja-e anyagilag. A Trump-elnökség gazdaságpolitikai kihatásai egyelőre előrejelezhetetlenek szerintem.

Ugyanakkor az jól látszik, hogy a világ gazdaságpolitikusainak választ kell adniuk a (relatív módon, globális értelemben) lecsúszó fejlett országokbeli közép/alsóközéposztály problémáira, ami valószínűleg elkerülhetetlenül a vállalatok, a gazdagok magasabb adóztatásával, a jövedelem átcsoportosításával, a globalizáció lassulásával/visszafordulásával fog járni. Ez a tőkéseknek, a nagy vagyonok tulajdonosainak definíciószerűen nem lehet jó...

Vagy ahogy Virág elvtárs mondta: Nem szívesen lennék most az imperialisták helyében:
https://www.youtube.com/watch?v=-5Sh5omf7CU