Welcome to the bullmarket!

Az elmúlt hetek legérdekesebb fejleménye, hogy a fejlett piaci kötvényhozamok soha nem látott mélységekbe zuhantak. Míg év elején még 0,6%-os hozammal forogtak például a német 10-éves államkötvények, most -0,2%-on vannak. Eközben a többi hozam is hasonlóan változott, néhány példa:

Év eleje Most
Német 2 éves -0,38% -0,68%
Olasz 10 éves 1,53% 1,19%
Francia 5 éves 0,09% -0,42%
Amerikai 30 éves 2,90% 2,10%
Magyar 15 éves 4,08% 3,28%
Orosz 10 éves 9,74% 8,42%
Brit 10 éves 1,77% 0,73%

SOHA nem voltak még ilyen alacsonyak a globális kötvényhozamok, ráadásul a kötvénypiac egyre nagyobb hányada kereskedik negatív hozamszint mellett, ami praktikusan azt jelenti, hogy a befektetők fizetnek az államoknak azért, hogy vigyázzanak a pénzükre. Ha 10 évre odaadom a német államnak 100 eurómat, akkor leegyszerűsítve 98 eurót ad vissza nekem 10 év múlva, de vajon mennyit fog érni az a 98 euró? Nagy valószínűséggel 10-20-30%-os reálveszteséget szenved el az, ki ezeket a kötvényeket megveszi.

A hozamok összeomlásának két oka van, a kettő összefügg egymással: a globális növekedés a várttól elmaradó volt az elmúlt 1-2 évben, és nagy a félelem azzal kapcsolatban, hogy különféle sokkok (Kína, Brexit, Trump-elnökség, olasz bankcsődhullám, migránsválság, UFO-támadás, stb.) miatt egyenesen recesszióba hull a világ. A jegybankok pedig erre reagálva nagyon laza kamatpolitikát folytatnak, pénzt nyomtatnak, ráadásul implicit és explicit ígéreteket tesznek arra nézve hogy ez még igen sokáig így marad.

Két eset lehetséges: az egyik, hogy valamitől tényleg összeomlik a világ, és a mínuszból még nagyobb mínuszba mennek a kötvényhozamok, egészen addig, amíg deklarált módon is frissen nyomott pénzből történő deficitköltekezéssel meg nem mentik a gazdaságot, és egyben teljesen szét nem inflálják azt. A másik lehetőség - amelyet sokkal valószínűbbnek tartok - az, hogy az európai és amerikai gazdaság az alacsony kamatoknak, lakossági költekezésnek, és lassan újraéledő hitelfelvételi kedvnek köszönhetően a potenciális sokkok ellenére szépen, nyugodtan tovább növekszik. A pénteki NFP (nonfarm payrolls) számok, és mostanában az európai növekedési indikátorok is ezt erősítik meg. Az alacsony infláció mellett a lakossági jövedelmek lassan nőnek, aminek köszönhetően a belső fogyasztás fogja fenntartani ezeket a gazdaságokat (egyébként részben Magyarországra is illik ez a kép), és a növekedéssel párhuzamosan a vállalati profitok is inkább nőni fognak.

Ebben a környezetben azonban valójában hatalmas bikapiacnak kellene jönni a tőzsdéken, hiszen a bankbetét és az állampapírpiac már nem értelmezhető alternatíva: a bunkerbe húzódás költsége egyre elviselhetetlenebb. Aki nem akarja, hogy teljesen kifosszák, hogy reálértelemben elvessze a megtakarításait annak muszáj reáleszközöket (részvény, ingatlan) vásárolnia és tartania. Azt gondolom, hogy ez a folyamat elindulhat, és ha azt látjuk, hogy a nagy gazdaságok szépen lassacskán elnövögetnek, akkor igen komoly árfolyamnövekedés jöhet a tőzsdéken.