Vág az MNB? Mindegy.

Megy a dilemmázás, hogy vajon tovább vág-e ma az MNB? Szerintem mindegy. Akár vágnak, akár nem, a lényegi helyzet változatlan: a magyar alapkamat olyan alacsony, hogy a forint finanszírozó devizává vált, és ez nyomás alatt tartja a pénzünket. Nézzük meg hogy alakult a magyar alapkamat más országok alapkamatához képest az elmúlt egy évben, mekkora volt a kettő közötti különbség:

                                      egy éve            most

magyar-orosz               +0,25%              -4,3%

magyar-lengyel            +1,75%              +0,2%

magyar-török               0%                      -4,25%    

magyar-brazil              -1,5%                 -8,05%

magyar-román            +0,5%                 -0,8%

Miközben Magyarország egy éve még nagyjából olyan kamatot kínált, mint egy "átlagos" feltörekvő ország, ma már masszívan kevesebbet akarunk fizetni a külföldieknek. Ez elmenne, ha sokkal jobbak lennénk náluk, ám - bár néhány fontos mutatóban jobbak vagyunk többeknél - annyira azért nagy királyok nem vagyunk, hogy ezt csak úgy elfogadják a befektetők. Miközben mi vagdaltuk a kamatokat rendületlenül, addig mások már emelgetni kezdtek, így lett gyorsan a magyar alapkamat sokkal alacsonyabb, mint más, velünk versenyző piacokon. Afelől pedig kétségeink ne legyenek, hogy ez egy versenyző piac: ha mi kevesebb kamatot adunk, akkor szépen elmennek innen más, zöldebb mezőkre. Mennek is: a külföldiek által birtokolt állampapírállomány 5000 milliárd feletti értékről bő egyéves minimumra, 4600 milliárd forintra esett. Az MNB tehát belelavírozta magát egy olyan helyzetbe, ahol egyre erősebb nyomás nehezedik a forintra. A gyengülő forint pedig előbb-utóbb inflációt hoz, akármilyen alacsonyak is most az inflációs mutatók. Az MNB láthatóan tartósan alacsony/negatív reálkamatot akar tartani, s amíg ez a politikája marad fenn, addig a forint finanszírozó deviza marad más EM devizákkal szemben, ami további, tartós gyengeséget vetít előre, függetlenül attól, hogy 2,5 vagy  2,6 vagy éppen 2,7% a kamat. A jelenlegi nemzetközi környezethez és mMgyarország helyzetéhez tartozó egyensúlyi kamat valószínűleg 4-5% között lenne. 

***

Ide tartozik egy 2004-es gyöngyszem a portfolióról:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/orban_gyenge_forintot_csak_gyenge_emberek_akarhatnak.47441.html

"A forint gyengülése Orbán eszmefuttatása szerint azt jelenti, hogy tulajdonképpen "ellopják a pénzt az emberek zsebéből", mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér. A pártvezető szerint a kormánynak a forint gyengítését célzó utalásai és kísérletei a középkori királyok módszeréhez hasonlíthatóak, amikor is az uralkodók a pénzek nemesfémtartalmát próbálták meg minimálisan csökkenti, elcsalva azok értékéből.

Orbán leszögezte: "a gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak."

Teljes mértékben egyetértek a 2004-es Orbán Viktorral...