USA: most még nem lesz kamatemelés

Úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság rosszabbul teljesít, ugyanis a dollár hirtelen erősödése, meg a tavalyihoz hasonló rossz időjárás együttesen oda vezettek, hogy az első negyedévben alig nőtt:

https://www.frbatlanta.org/cqer/researchcq/gdpnow.cfm

Ennek hatására a várt kamatemelés időpontja is egyre hátrébb tolódik. Míg tavaly (2014) év végén az egy évvel későbbi, tehát 2015 decemberi kamatszintre a piac várakozása (Fed Fund futures) 0,6% volt, mostmár csak 0,33%, tehát alig valamicske kamatemelést tartanak elképzelhetőnek. És ez reális is, mivel az olajáresés miatt inflációs nyomás sincs, valamint a bérdinamika is gyengécske ( https://research.stlouisfed.org/fred2/series/CES0500000003 ). Így aztán a Fed várhatóan még jó ideig nem kell, hogy emeljen, amúgy sem nagyon sietnek, inkább az óvatosság jellemzi őket.

A dollárbika emiatt el is kezdett ereszteni, hiszen ha nincs kamatemelés (egyelőre!), akkor lehet, hogy túlzásba vitték a bikafuttatást. A brit font hathetes csúcsra erősödott a dollárral szemben, a jen is erősködni próbál, és az euró is próbálkozik. Könnyen lehet, hogy a dollárban nagyobb korrekció lesz - bár erre nem tenném fel a házat. Ezzel párhuzamosan az olaj is életjeleket mutat, úgy tűnik, hogy aljat épített (klasszikus duplaalj formácionak néz ki), úgyhogy eddig teljesen jól követi a már korábban többször emlegetett 1985-86-os mintát:

http://ftalphaville.ft.com/2015/01/21/2095432/re-re-visiting-the-1986-oil-crash/

Ha a múltat követjük továbbra is, akkor szépen felkúszhat az ár 70-80 dollár környékére a következő hónapokban.

Egyelőre tehát korrigálni látszik a dollár, de pont a korrekció, és az (ezzel párhuzamosan zajló) olajárak visszaépülése ágyazhat meg a későbbi, gyorsabb kamatemeléseknek, ugyanis jövő első negyedévben már világszerte pozitív bázishatások lesznek, az energiaárak is felfelé fogják nyomni az inflációt, és - hacsak a nagy gazdaságok váratlanul lejtőre nem kerülnek - az ismét 2% fölé ugró infláció miatt elkerülhetetlen lehet az amerikai kamatemelés, amivel újraindulhat majd a dollárerő is.

A kötvénybuborék napjai pedig meg vannak számlálva, ugyanis most minden világok legjobbikában vannak: zéró infláció, nem túl erős növekedés, pénznyomtatás ezerrel világszerte - ennél jobb már nem lesz. Egy év múlva ilyenkor már lesz infláció, valószínűleg lesz USA-ban és Európában is kellemes gazdasági növekedés is, és az ECB is abbahagyhatja a nyomtatást, a Fed pedig kamatemelésbe válthat.