Trabanton szállni élvezet...

Az új GDP-adatok kapcsán nekem szegezték a kérdést, hogy akkor most Magyarország rosszabbul teljesít vagy jobban?

A helyzet az, hogy egy Trabantban ülünk az autópályán, körülöttünk Ladák, Skodák, BMW-k, és Jaguárok, úgyhogy náluk gyorsabban nem nagyon tudunk menni hosszabb távon, legalábbis a tények ezt mutatják. Azonban mivel jelenleg még ez a Trabant is áll (=7 éve tart gyakorlatilag a recesszió), és lejtőn vagyunk (=éves 1000+ milliárd forint EU-s ingyenpénzt kapunk), ezért szinte automatikus, hogy a jelenleginél csak jobb lehet a helyzet, és gyorsulni fogunk. Véleményem szerint a következő években 2-3%-os növekedésre képesek leszünk.

Sajnos azonban tényleg Trabantban ülünk, és a legutóbbi, elmúlt 4 évet elemző számok után álljon itt ennek demonstrálására néhány újabb adat, amelyek bemutatják, hogy az elmúlt 10 évben összesen (tehát nem éves szinten!) mennyit nőttek a különböző gazdaságok:

Magyarország: 5%

EU: 6%

Csehország: 21%

Románia/Bulgária: 26%

Szlovákia: 39%

Lengyelország: 41%

A hazai gazdaság lecsúszása, leszakadása a régiótól a 2000-es évek eleje óta tart, és szerepet játszottak benne gazdaságpolitikai hibák (költségvetési ámokfutás, devizahitelek elterjedése, hibás adópolitika) és strukturális gondok is (ellátórendszerek reformjának hiánya, oktatási rendszer hibái, bírósági perek végtelen hosszúsága, szerződések kikényszeríthetetlensége, korrupció stb.). Ezek megoldását egyelőre nem látjuk, így feltételezhetjük azt, hogy Magyarország potenciális növekedése továbbra is elmarad a környező országokétól.  

Pedig nem kellene feltalálni a spanyol viaszt, csak meg kellene nézni, hogy hol, mit csinálnak jól, és az adott területet le kellene másolni, egy kicsit Magyarországhoz igazítva. Vajon miért jó a finn oktatás, miért USA a startupok hazája, miért kicsi a korrupció Szingapúrban, stb. Nem kell feltalálni semmit, nem kell harmadik, meg negyedik utat keresni, csak az ismert, létező megoldásokat alkalmazni...

***

Piac:habár eléggé szkeptikus vagyok az amerikai részvénypiaccal kapcsolatban, valószínűleg a kötvények sokkal sebezhetőbbek. Habár a leendő Fed-elnök eléggé "galamb" hírében áll, ennek ellenére ha valóban nagy növekedés lesz, akkor kénytelen lesz gyorsan visszavonni a stimulust. Erre számítok, és most végre a piacok is ezt árazgatják. Nem teljes szívvel, mert meglehetősen szkeptikusak (még?), de sok helyen látszik ugyanez: nem csak a kötvénypiacokon, de azon is, hogy a dollárindex kéthónapos csúcsra ment a héten (azóta kicsit lejjebb jött), és a feltörekvő devizák is gyengültek, a forint is másfél havi minimumot ütött szerdán.

Egyébként a hazai pénznyomtatás (NHP) egyik nagy veszélye, hogy nagyon gyorsan el tudja rontani a pozitív fizetési mérleget, és gyengítheti a forintot, lehet, hogy ez is benne van a forintgyengülésben... 

magas kamat+ fiskális felelőtlenség = erős deviza

alacsony kamat+ fiskális szigor = gyenge deviza; Pénznyomtatás = devizagyengítés

2002-től 2006-7-ig az elsőt  láthattuk, most viszont a második modellt