A Terv

Sokan azt hiszik, hogy Orbán Viktor  félrekezeli a vírusválságot, miközben csak arról van szó, hogy nem feltétlenül arra optimalizál, hogy kevesen haljanak meg. Mint politikus, a fő célja a hatalomban maradás, ahhoz pedig a kulcs a gazdaság életben tartása, és a járvány mielőbbi magunk mögött tudása. Ezért nincsenek valós korlátozások.

Pontosan tudjuk, hogy sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is a gazdasági jólét a legfőbb vezérlője a választási eredményeknek (erről lásd: http://www.zsiday.hu/blog/mi%C3%A9rt-nyert-fidesz ), tehát a kormánypárt fő célja a gazdasági válság mielőbbi letudása, ehhez pedig az szükséges, hogy kialakuljon a vírussal szembeni valamekkora immunitás, és a lakosság ismét elkezdjen fogyasztani, szabadabban mozogni. Mivel részleges korlátozásokkal, amelyekkel el lehet éldegélni egy ideig (iskola nyitva, munkahely nyitva, maszk kötelező, tömegrendezvények részben korlátozva, önkontroll) Európa legtöbb országában ősszel 1,3-1,4 között lehetett tartani a reprodukciós rátát (R), ebből következik, hogy ha a lakosság kb. 30%-a megfertőződik, akkor ezek mellett a részleges korlátozások mellett a vírus lecseng. Mivel pedig tavasztól-nyártól jön az oltás, ezért a fő cél, hogy a lakosság durván harmada minél gyorsabban átessen a betegségen. Mihelyst ez  megvalósul, a vírus leszálló ágba kerül, a megbetegedések száma esni fog, ezt látva az emberek felbátorodnak, a gazdaság talpraáll - ráadásul közben eljön a szezonálisan valószínűleg kedvezőbb tavasz és az oltás is. Mivel 2022 tavaszán választások vannak, ezért ezt a talpraállást mielőbb el kell érni, azzal a peremfeltétellel, hogy közben a kórházi ellátás ne omoljon össze. Ez nagyon szűk ösvény persze, és a jelenlegi fertőzési ütemet nézve nem biztos, hogy összejön.

Tudjuk azt is, hogy tavasszal durván 1% volt a fejlett világban a vírus valós mortalitása, de mivel mostanra a legveszélyeztetettebb öregek elbarikádozták magukat, és felgyülemlett némi orvosi tapasztalat is, ezért jogosan feltételezzük, hogy a valós halálozás ebben a hullámban 0,5%, vagy az alatt lehet.  Ha a lakosság 30%-a kapja el a vírust, és a megbetegedettek kevesebb, mint 0,5%-a hal meg, akkor a teljes lakosság 0,1-0,15%-a, azaz kb. 10-15000 hunyhat el. A jelenlegi fertőzési ütemet nézve ez januárra bekövetkezik. Ez az ára a vírussal szembeni részleges nyájimmunitásnak a fent leírt részleges korlátozások mellett. Természetesen lett volna másik út, ahogy azt Kína, Korea vagy Tajvan megmutatta, de ez a nyugati világban nem jött össze.

A jelen helyzetben tehát azt valószínűsíthetjük, hogy nem tévedés, hanem a terv része az, hogy nincs valódi szigorítás (persze ha nagy pánik lesz, akkor kikényszerítheti a lakosság akár 1-2 nap alatt is), a cél ugyanis az, hogy (elsősorban a fiatalabbak) jelentősebb része kapja el gyorsan a betegséget, és alakítsuk ki a részleges nyájimmunitást (sajnos már nyáron is gyanús volt hogy erre megyünk: http://www.zsiday.hu/blog/nyitnik%C3%A9k).

A jelenlegi folyamatok mellett Magyarországon a vírus november-decemberben tetőzik, és január végére lecsengőbe kerülhet, ezután pedig elkezdődhet a gazdaság talpraállása. Utána a tavasz és az oltás megoldja a többit, és tavasszal folyamatos lazítások lesznek, nyár elejére pedig már majdnem teljesen visszaállhat minden a régi kerékvágásba, ami lehetővé teszi, hogy jó esetben újabb gazdasági fellendülés alakuljon ki 2022 elejére, pont a választásokra (ehhez persze jó lenne az EU-s NextGen pénzeső behúzása, és az európai költségvetési költekezés Magyarországra való kiterjedése is, az előbbivel kapcsolatban sok vita van, az utóbbi valószínűleg bekövetkezik).

Ha tehát a választásra optimalizálunk, akkor a gazdaság gyors talpraállására kell lőni, ehhez pedig az kell, hogy 3 millió magyar gyorsan átessen a betegségen. Ez a terv, és valószínűleg működni is fog, mivel a halálozásokból, és terjedési ütemből visszaszámolva 1 millió valós fertőzött már most is megvan idehaza, november végére pedig 2 millió felett lehetünk.

A legvalószínűbb forgatókönyv tehát a vírus végigsöprése és tetőzése november-decemberben, majd lecsengése januártól, és a gazdaság talpraállásának megkezdődése ezután. Az ára 10000 magyar.