Quaestor: Ez nem brókercsőd

Eddigi ismereteink alapján ez nem brókercsőd, hanem egy vállalatcsoport csődje. A legtöbb vállalkozás részben hitelből is finanszírozza magát, és a Quaestor azt az utat választotta, hogy nem bankhitelből, hanem főleg lakosságnak szánt kötvények kibocsátásával finanszírozza magát - de ez is a hitel egy formája. Az elmúlt években ez a kötvényállomány néhány milliárdról valószínűleg 50 milliárd fölé emelkedett. Ami pikánssá teszi a dolgot az az, hogy az MNB 2014 novemberében hagyott jóvá egy 70 milliárdos kötvényprogramot a Quaestornak. További fontos része a történetnek, hogy a Quaestor csoport ezeket a kötvényeket úgy árulta, mint likvid instrumentumot, amit az ügyfelektől kérésre vissza is vásároltak., és innentől kódolva volt a probléma.

Mivel a hitelük likvid volt, a befektetéseik meg nyilván illikvidek, ezért ugyanaz a probléma merült fel, mint 2008-ban az ingatlanalapoknál: amikor a BudaCash csődje miatt megijedt ügyfelek hirtelen sok kötvényt akartak visszaváltani (azaz hitelt kellett a Quaestornak törleszteni), akkor egy idő után nem volt likviditásuk ezt visszavásárolni, és nem tudtak fizetni. Likvidként kezelt eszközből finanszírozni illikvid befektetést mindig crashez vezet előbb vagy utóbb, a kérdés csak az időzítés. Ráadásul a kötvényállomány már olyan nagyra hízott, hogy önmagában a kamatszolgálat is iszonyatos volt, tehát a BudaCash-botrány csak az utolsó csepp volt a pohárban, ami elindította a kötvénybefektetők kiáramlását, a probléma idővel amúgy is valószínűleg manifesztálódott volna.

Legjobb tudomásunk szerint itt tehát nem arról van szó, mint a Budacashnél, a Quaestor bejelentése szerint az ügyfelek brókercégnél lévő számláin lévő értékpapírok, pénz megvannak, nincs bűntény, nincs sikkasztás. A probléma a Quaestor kötvényeivel van, ami azt jelenti, hogy a vállalatcsoport jelenleg nem tudja hiteleit visszafizetni. A nagy kérdés, hogy egy csődrendezés során a Quaestor kötvényesek mikor, hogy és mennyi pénzhez jutnak, ezt valószínűleg ma Magyarországon senki sem tudja és nem is tudhatja, sem a Quaestor, sem az MNB, sem bárki más, különösen, hogy a magyarországi csődeljárások nem a legegyszerűbbek közé tartoznak a világon, ami egyébként a hazai gazdaság nagy kerékkötője is - de ez már egy másik problémakör.