NULLA

NULLA! Ennyi lesz kábé a globális tőkepiacokon elérhető passzív hozam a következő 10 évben. Jó esetben reálértelemben, rossz esetben nominálisan.

A kötvények hozamát ugye nem kell nagyon boncolgatni, 0-1-2% között vannak, ami reálértelemben szinte tuti bukás, de ha még valami kicsi rossz is történik, akkor a tartási időszak alatt nagy (árfolyam)leértékelődés is lehet a hosszabb kötvényekben, úgyhogy ezek hozama nominálisan is könnyedén nulla, vagy negatív lehet. A részvények bonyolultabbak, de mivel a profitmarzsok magasak, a munkaerő költsége pedig várhatóan a korábbinál nagyobb falatot hasít ki a profitból (hiszen a munkaerőtartalékok már kimerültek USA-ban, KEU-ban, Japánban, és lassan Európában is), ezért nagy profitbővülés nem nagyon várható (sőt!), tehát még az árazási mutatók változatlansága mellett sem nagyon lesz komoly árfolyamemelkedés a részvénypiacon. Ráadásul elég drágák is a részvények historikusan, tehát egy valamiféle átlaghoz való visszatérés az árazásban akár nagy bukást is hozhat. Úgyhogy simán lehet, hogy 10 év múlva a részvényindexek még mindig nem lesznek magasabban, mint most, jó ha az osztalékhozamot meg lehet velük keresni. Szóval a hosszútávú kilátások elég rosszak, és aki most kezd megtakarítani, az valószínűleg nem fog büszkélkedni befektetései hozamával.

Mit lehet tenni?

A szörnyű helyzet az, hogy a kötvény/készpénz biztos bukás, a részvény pedig nagy valószínűséggel nagyon keveset fog hozni, nagy kockázat mellett. Egyik sem túl vonzó alternatíva. Persze nyilvánvalóan a hosszútávú kilátásokból nem lehet a rövidtávú lehetőségekre következtetni, és könnyen lehet hogy a 10 év alatt nulla hozam úgy valósul meg, hogy a következő két évben +25%, aztán 8 év alatt -20%.

Azt nagyon valószínűnek tartom, hogy míg az elmúlt 7-8 év a passzív befektetésekről, azok sikerességéről és térnyeréséről szólt, addig a következő 7-8-10 év az opportunisztikus stratégiákról fog szólni, a szélesebb értelemben vett "sáv-kereskedésről". Ez nem lesz könnyű terep senkinek sem...