MNB: bújtatott QE + Yield curve control

A magyar jegybank továbbra is az unortodoxia élvonalában jár, és a ma bejelentett lépéseivel gyakorlatilag kicsit kerülőúton, de ugyanazt a hatást fogja elérni, mint a nagy jegybankok másodpiaci állampapírvásárlásaikkal, ráadásul implicit módon rögzíteni szándékozik a hosszabb állampapírok hozamszintjét is. Az új eszközökkel gyakorlatilag olyan hozamszinten rögzíti 5 évig (és ennek hozományaként részben azon túl is) az állampapírokat, ahol akarja. Ezzel megteremti a lehetőségét a kormányzati költekezésnek, és stabilizálja az összeomlani/pánikolni látszó magyar kötvénypiacot.

A jegybank szándéka nyilvánvaló: mind a rövid pénzpiaci, mind a hosszabb állampapírpiaci hozamokat egy viszonylag alacsony szinten kívánja rögzíteni. Erre az eszközök elégségesek, ha nem, akkor bármikor teremthet a célhoz újakat is akár. Fog is ha kell.

Azonban tudjuk, hogy egy nyitott gazdaságban ha kontrolláljuk a kamatszintet, akkor elveszítjük a kontrollt a deviza árfolyama felett. Nyilván az MNB megpróbálja finomhangolni majd az egész folyamatot, és a lehető legalacsonyabb hozamokat belőni, ami mellett még nem omlik össze a forint. Igazándiból tehát semmi változás nincs a korábbi politikához képest: a jegybank a gazdaságban elérhető legalacsonyabb kamatszintet állítja be, a forint meg menjen ahova akar - de azért ha lehet ne túl gyorsan, hanem csak komótosan...ha jó a hangulat/gazdaság akkor erősödgethet, ha recessziós veszély van, akkor gyengülgethet.