Mi értelme van a tőzsdén lenni?

Megvallom őszintén, hogy egy éve, amikor az MNB megvásárolta a Budapesti Értéktőzsdét, nagyon nagy reményeim voltak. Habár nem vagyok híve az állami tulajdonnak a gazdaságban, de úgy gondoltam, hogy lehetőség nyílik a szabályozás és instant-törvénykezés erejével feltámasztani a tőzsdét, olyan környezetet teremtve, ahol megéri új cégeket a tőzsdére hozni, megéri ott finanszírozást keresni, és jól járnak az egésszel a megtakarítók és a magyar gazdaság is:

http://zsiday.hu/blog/t%C3%A9nyleg-lesz-%C3%BAj-t%C5%91zsdei-aranykor

Sajnos egyelőre csalódnom kellett. Eltelt egy év, és nem nagyon történt semmi kézzelfogható. Tőzsdei kibocsátóként ráadásul az elmúlt években azt láttam, hogy egyre drágább, és nehezebb a tőzsdei jelenlét, de cserébe sok haszna nincsen. Amikor a Plotinus Nyrt-t 2011 tavaszán bevezettük a BÉT-re, akkor éves extra-költségeink megálltak pár millió forintból. Azóta azonban sokban nehezedett a helyzet. Egyrészt beszámolóinkat MSZSZ helyett IFRS-ben kell készítenünk, ami jelentős többletkiadásokkal jár, plusz időigényesebb is, ráadásul a Quaestor/Budacash botrányok után olyan szinten lett megszigorítva a könyvvizsgálat, hogy alig van rá jelentkező, és aki van, az is a korábbi árak többszöröséért vállalja, ami nem is csoda.

A tőzsdei jelenlét tehát drága, és nehézkes. Nem lenne ezzel semmi baj, ha cserébe kapnánk valamit, de a tőzsdei cégek nem részesülnek támogatásban. Ugyanúgy adózunk, mint a nem tőzsdei cégek, akiknek azonban sokkal kisebbek a költségei, és egyszerűbb az adminisztrációjuk. A hazai tőzsdei cégekbe fektetők sem kaptak semmilyen külön támogatást, ami miatt megérné nekik mondjuk már meglévő hazai részvényeket/kötvényeket vásárolniuk, esetleg új magyar kibocsátásokban részt venniük - ahelyett, hogy vennének mondjuk Apple vagy Google papírokat. Nem csoda, hogy a befektetői pénzek egy része emiatt külföldi részvényekbe áramlik, pedig erősíthetné akár a hazai gazdaságot is.

A hazai tőzsde magától nem fog feltámadni. Ha a megtakarítók és a kibocsátók nem élveznek olyan kiemelt szerepet, előnyöket, mint a nem tőzsdei cégek, akkor folytatódni fog az elmúlt évek tetszhalott állapota, és a tőzsde, amely a gazdaságfejlesztés motorja lehetne, kihasználatlanul, eltékozolt lehetőségként parlagon marad.