Miért eshet szét Európa?

Habár számomra egyértelműnek tűnik, hogy van, méghozzá nem is túl bonyolult megoldás az európai adósságválságra, ám ennek ellenére nem biztos, hogy ez működni fog.

A két kulcsmomentum a bankúnió és a közös felelősségvállalás a kötvényekért. Az előbbi irányába gyenge lépések történtek, az utóbbi pedig könnyen kezelhető lenne, ha az ECB egy adott hozamszinten, mondjuk 3-4%-on belimitálná a kötvényhozamok emelkedését. Mivel erre az ECB nem hajlandó, a második legjobb, és minden tekitetben megvalósítható megoldás az ESM bankká alakítása, amely így "végtelen" likviditást kaphatna az ECB-től, és így "végtelen" tűzereje lenne, garantálni tudná, hogy a normálisan viselkedő államok elfogadható hozamszint mellett tudják finanszírozni magukat. Ha nagyon nagy lesz a baj, ez elméletileg elkerülhetetlen lehet, ám van egy kis probléma.

Ez a probléma abból ered, hogy a tagországok között nincs valódi szolidaritás, és a sokféle politika erő és érdek képes addig vitatkozni és időt húzni, amíg már túl késő lesz. Olyan a helyzet, mintha a tűzoltókocsi ott állna az égő ház előtt és 40 tűzoltó azon vitatkozna, hogy ki nyithatja meg a vízcsapot, ki tartsa a csövet, stb. miközben a ház leég. Legnagyobb félelmem éppen az, hogy a vita addig tart, amikor már túl késő lesz. Ez az ami miatt Európa helyzetének megítélése nagyon nehéz befektetési szempontból: egyfelől óriási olcsóság van, és ha végre használják a tűzoltóautót, akkor a most európai eszközöket vásárlók a következő években nagyon komoly hozamokat érhetnek el, ám az is lehet, hogy már csak a hamu között lehet majd túrkálni 1-2 év múlva. Sajnos nem tudjuk biztosan melyik fog bekövetkezni...

http://www.portfolio.hu/gazdasag/finnorszag_nem_tart_ki_mindenaron_az_euro_mellett.169781.html