Hol a cash?

Az értékpapírbefektetők legnagyobb kockázata a brókerkockázat. Az elmúlt 200 év bebizonyította, hogy a brókercégek időnként csődbe mennek, és ilyenkor általában az történik, hogy azok az ügyfelek, akiknek készpénzzel tartoztak, elvesztik az ott tartott pénzüket. Emiatt nyilvánvalóan érdemesebb értékpapírt tartani a brókercégeknél, és nem pénzt, mivel egy sima csődesemény esetén ezek az értékpapírok  nem kerülnek veszélybe.

A brókercégek számtalan dologtól csődbe mehetnek, ezek között a leggyakoribb a brókerhiba (nem 100 darab 10000 dolláron, hanem 10000 db 100 dolláron és hasonlók), a gap-risk (lásd január 15-én a svájci frankot), amikor az ügyfeleik többet vesztenek, mint amennyi pénzt a brókercégnél tartottak, a visszaeső forgalom, lecsökkent jutalékbevétel, tőzsdekrach, stb. Ezek az egyszeri megtakarító számára abból a szempontból nem veszélyesek, hogy egy "normál" üzletmenet mellett a követelését végül vissza fogja kapni, mert ez nem megy bele a felszámolásba, nem a brókercég tulajdona.

Az igazi veszélyt a csalárd helyzetek, a BTK-s esetek jelentik, amire a 90-es évek vége felé jópár példa volt idehaza is. Ilyenkor ugyanis az ügyfelek értékpapírjait ellophatják - kiderül, hogy nincs is olyan részvénye/kötvénye, mint amiről hitte, hogy van: kimutatják neki, hogy van 1000 MOL részvénye, azután kiderül, hogy ezt meg sem vették neki. Ez elég súlyos eset, de minden pár évben megtörténik, hogy egy-egy brókercég hozzányúl az ügyfelek pénzéhez, elsikamikálja azt (lásd pl. MF Global, Refco csak az elmúlt pár évből, nagy nemzetközi cégek). Ez az igazi veszély, mert ez ellen nem lehet védekezni.

Akárhonnan is nézzük, az egyetlen védekezés a dupla óvatosság, a rosszhírű cégek elkerülése, a diverzifikáció, és a reáleszközök tartása (nem értékpapírjellegű befektetések). Így lehet a lehető legjobb esélyünk arra, hogy ne tűnjön el a(z összes) megtakarításunk. Tökéletes biztonság azonban eddig sem volt, és nem is lesz, a brókerkockázat mindig fenn fog állni! Bárki bármikor aknára léphet... 

Nyilván ennek aktualitása a Buda-Cash ügye:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/nagy_bajban_a_buda-cash_az_ugyfelek_a_penzukre_varnak.12.210546.html

Amennyiben az MNB gyanúja igaznak bizonyul, akkor igen súlyos BTK-s cselekmények állnak fenn, és a bennragadtaknak vajmi kevés esélyük van, hogy (teljes) vagyonukat viszontláthassák...