Heti összefoglaló - 20211031

Makro-zanza az elmúlt másfél évről:

A kormányzatok a COVID recesszió/gazdasági összeomlástól való félelmükben a 2. Világháború óta nem látott hatalmas fiskális élénkítést végeztek, azaz a jegybankok segítségével irgalmatlan mennyiségű pénzt szórtak a nép közé. Az iparvállalatok azonban a szokásos recessziós recept alapján visszavágták kapacitásaikat, hiszen az elmúlt gazdasági zsugorodások rendszerint az áruk iránti kereslet csökkenését hozták. Bónuszként a korábbi energiapiaci hullámokból tanulva és az egyre erősebb klímaváltozás miatti nyomás hatására (ESG)  az energiaszektorban is alacsonyan tartották a beruházásokat. Ám a szokásostól eltérően ebben a recesszióban a lakosság, ha akarta volna se tudta másra (szolgáltatásokra) költeni a rájuk szórt pénzt, így kiugró keresletet támasztottak a mindenféle jószágok, termékek iránt – pont akkor amikor a termelői kapacitások vissza lettek vágva. Ennek hatására áremelkedés és hiányjelenségek alakultak ki számos piacon. Közben a jegybankok a rendkívüli mélységbe terelt hozamokon keresztül a lakossági megtakarításokat – mert a nép közé szórt pénzből erre is jutott – a reáleszközök, azaz főleg ingatlanok és részvények felé terelték.

 

A fentiek eredményeképpen egyszerre robbantak fel mind a termék, mind az eszközárak, miközben a vállalatok végtelen gyorsasággal próbálják visszaállítani a kapacitásokat, azaz gyorsan csökken a munkanélküliség és helyreáll a gazdasági növekedés. Itt tartunk most, és a csilliárd dolláros kérdés az, hogy mi következik ebből a jövőre nézve?

 

Új kormányzati stimulusok valószínűleg nem érkeznek már, sőt Kína igen jelentős lassító hatással bírhat a világgazdaságra ingatlanszektorának lejegelésén keresztül. Emellett a COVID sem lejátszott meccs, és további lassulást okozhat. Közben a vállalati beruházások magasan maradhatnak, ahogyan a cégek próbálják kezelni a korábban tapasztalt hiányt. A nyersanyagok iránti kereslet Kína miatt jelentősen csökkenhet, ami dezinflációs. Így a következő időszakban lassulás jöhet a világgazdaságban, miközben a nagy inflációs nyomás csillapodni fog. Ezt látva a jegybankok sem fognak annyira bátran kamatot emelni. Ugyanakkor pont mire a jelenlegi inflációs hullám kezdene megpihenni (mondjuk 2022 közepére) elindulhat majd a bérnyomás a világban – de ez már távoli jövő, maradjunk a következő pár hónapnál, ahol, mint mondtam inkább az inflációs félelmek csökkenését és gazdasági lassulást várok. A kötvénypiacok stabilizálódhatnak emiatt, sőt a hozamok csökkenhetnek a fejlett világban (ha így lesz, az pozitív a forintra nézve is). A részvénypiacok kétesélyesek: a tartósan alacsony kamatok továbbra is felfelé hajthatják a részvényárakat, ám a lassulás negatívum. Ebbe bele lehet látni a klasszikus „Goldilocks” szcenáriót (miszerint a részvénypiacoknak pont az a legjobb, ha se nem túl forró se nem túl hideg a gazdaság, pont ahogy a mesében Goldilocks szereti a kásáját), de azt is, hogy aggodalmak lesznek a növekedés miatt – valószínűleg kiemelt fontosságúak lesznek ebben a helyzetben a technikai és hangulati indikátorok.  

 

Goldilocks és a három medve:

https://www.youtube.com/watch?v=qOJ_A5tgBKM

 

***

Egy kis koronavírus különkiadás. Ha már Magyarországon semmilyen értelmezhető adatot nem közöl a kormányzat, akkor nézzük mire jutottak brit tudósok. Az alábbi ábrákon életkor szerinti eloszlásban láthatjuk az elmúlt két hónapban a kórság terjedését. Az ábrák azt mutatják, hogy egy adott pillanatban a populáció hány százaléka volt fertőző. Jól látszik, hogy az oltatlan fiatalok/gyerekek körében óriási az előfordulás, és ők terjesztik a szüleikre majd azok valószínűleg tovább másokra.

c1

c2

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/conditionsanddiseases/bulletins/coronaviruscovid19infectionsurveypilot/latest#age-analysis-of-the-number-of-people-who-had-covid-19

 A negyedik hullám semmi meglepőt nem hozott, már hónapok óta tudni lehet, hogy az alacsony oltottságú populációkban szinte minden oltatlan (és sok oltott is!) el fogja kapni a betegséget. Így a halálozások viszonylag könnyen megjósolhatóak, különösen, hogy főleg a 60+ korosztály esik áldozatul. Magyarországon 3-400 000 oltatlan idős van, körükben a halálozás kb. 5% lehet. Innentől nem kell matematikaprofesszornak lenni a számításokhoz, a bizonytalanság inkább abból ered, hogy végül az oltatlanok mekkora része kapja el. Egyébként USA-ban is nagyon sok az oltatlan idős, és a téli hullámot ők sem ússzák meg – habár valami számomra érthetetlen oknál fogva a legtöbb piaci elemzés úgy veszi, hogy náluk a Delta hullám befejeződött…

 

 

 

(ez egy rövid tőkepiaci-befektetési-makrogazdasági áttekintés arról, hogy éppen mit gondolok a világgazdaságról és tőkepiacokról; egyrészt, hogy magam számára is összegezzem, hogy mi a véleményem, másrészt, hogy az alapjaimba fektetők betekintést nyerhessenek a gondolkodási-döntési folyamatba)