heti összefoglaló - 20210926

 

Általában van valami eseménysor, amire fel vannak húzva a piacok, és majdnem mindent az mozgat. Ez jelenleg nem más, mint a QE-programok leállítása, és a majdani kamatemelések fürkészése/beárazása. Mivel a QE elég ártalmas* sok szempontból (társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, lakásárak elszállása), és az infláció is itt van veszélyként, ezért a piacok a programok leállítását árazzák, ami megemeli a kötvényhozamokat (hiszen eltűnik egy nagy vásárló, a jegybank). Ebbe most belekavart egy kicsit a kínai Evergrande ingatlanfejlesztő csődje, de az inkább csak elterelés, a fő sztori egyelőre nem Kína, hanem a kötvénypiacok. Emiatt kezdődött el korábban már a részvénypiaci korrekció, emiatt gyengül számos fejlődő piaci deviza (köztük részben a forint is), emiatt erősödik a dollár.

A kulcs tehát elsősorban az amerikai állampapírhozamok alakulása. Itt elég erős trend látszik, 3-hónapos csúcson az amerikai 10-éves hozamszint (1.ábra), és hosszabb távon is úgy tűnik, hogy a korábbi eső trend kifeneklett és megfordult (2.ábra).

us10

lange

Mivel egyelőre egyszerre van növekedés és némi inflációs nyomás is, így nem véletlen, hogy emelkednek a hozamok. Az árupiacok egyértelműen továbbra is növekvő gazdaságra utalnak (3.ábra: DBC Commodity ETF), és a növekvő árupiaci árak egyben inflációs nyomást is jeleznek, ilyen helyzetben pedig a jegybankoknak (elsősorban az amerikainak) szép lassan a szigorítás útjára kell lépniük.

dbc

 

A részvénypiacokra a kötvényhozamok emelkedése és QE kivezetése negatív, a gazdasági növekedés azonban pozitív, nem tudom a kettő közül melyik kerekedik felül, bár most elég nagy pánik volt az Evergrandéra, úgyhogy inkább megnyugvást/erősödést várnék.

 

 

*egyébként szerintem a QE olyan mint a morfium a háborúban: lőtt sebre nyilván be kell adni, de  utána nem ez a menü reggeli-ebéd-vacsorára, mert annak csúnya vége tud lenni

 

 

Forint, magyar kamatok:

A huszárroham véget ért, az MNB visszavett a kamatemelésekből (a korábbi 30 bp helyett csak 15), amitől egyből be is hasalt a forint. Persze volt hozzá szöveg, hogy majd helyrerakják a swap-piacot, meg lecsökkentik a QE-t, de azért alapvetően ez kevés lesz. Az inflációs veszély megmaradt (van hazai komponens a túlpörgetett gazdaság és bérnövekedés miatt és külföldről is importálunk inflációt, lásd fentebb), a választásokig is jó lenne az árfolyamstabilitás, úgyhogy gondolom folytatják az emeléseket, hogy bestabilizálódjon a forint. Ha nagyon begyengülne, akkor majd emelnek többet, de ha ilyen emelésekkel is el lehet érni, hogy a 340-350-es sávban legyen az euró, akkor megelégszenek ennyivel. Szerintem a választásokig stabil marad a forint, a kamatpálya pedig emelkedő lesz, pláne, hogy külföldről is ez a hatás jön.

 

A hét vicce:

Varga Mihály szerint ideje csökkenteni az államadósságot (ahogyan Szent Ágoston írta vallomásaiban - 8.könyv.7.fejezet: „adj nekem tisztaságot és önmegtartóztatást, de - még ne!”). Az elmúlt másfél évben hatalmas költségvetési hiányt halmoztunk fel, továbbá éppen most vettünk fel 1500 mrd Ft devizahitelt, amit gyakorlatilag szavazatvásárlásra fordítunk (szja visszatérítés, 13.havi nyugdíj, minimálbéremelés, és kompenzációja, stb.), de persze, majd valamikor azért csökkentsük le.  Nyilván. Dollárhitelből pénzosztás a népnek, mikor is láttunk ilyen felelős gazdaságpolitikát?

medgyessy

Egyébként ha jól nézem (és ezt általában ciklustetőtől ciklustetőig vagy mélyponttól mélypontig érdemes nézni, hiszen akkor derülnek ki a valódi trendek), akkor a legutolsó recesszió végéhez képest (most is egy recesszióból jövünk ki) GDP-arányosan semmit sem csökkent az államadósság, úgy, hogy közben a fenekére vertünk a mangánynyugdíjpénztári pénzeknek (ami akkor kb . a GDP 10%-a volt), és bejött évente a GDP 3-4-5-6%-a az EU-tól ajándékként. Szóval az államadósság elleni harc nem túl nagy siker. Persze ne legyünk igazságtalanok, hiszen mondhatjuk, hogy máshol sem: szinte az egész világon meredeken emelkedett az elmúlt években az államadósság, és tekintve az új MMT-rendszert, biztosak lehetünk benne, hogy a következő válság, vagy akár kisebb fuvallat esetén is mindenki ezerrel fog pénzt nyomtatni és költségvetési hiányt csinálni. Fájdalommentes, tuti megoldás, mi baj lehetne belőle? (spoiler: hosszútávon elég durva infláció majd abból mikor le kell számolni vele, akkor recesszió, de addig, akár sok éven át is tényleg kellemes megoldásnak tűnik)  

A cikk:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210924/varga-mihaly-ujra-el-kell-kezdeni-csokkenteni-az-allamadossagot-502098

…és Szent Ágoston vallomásai (Ágoston heves küzdelme önmagával) a keresztény kultúrával ismerkedni vágyóknak:

http://mek.niif.hu/04100/04187/04187.htm#124

 

 

(ez egy rövid tőkepiaci-befektetési-makrogazdasági áttekintés arról, hogy éppen mit gondolok a világgazdaságról és tőkepiacokról; egyrészt, hogy magam számára is összegezzem, hogy mi a véleményem, másrészt, hogy az alapjaimba fektetők betekintést nyerhessenek a gondolkodási-döntési folyamatba)