Heti összefoglaló - 20210905

A szokásosnál is nehezebb helyzetben vagyok, mert amit gondolok, és amit látok azok tökéletesen ellentmondanak egymásnak.

 

Alapvetően azt gondolom, hogy az ázsiai országokon jelentősen lassít a Delta most ősszel, és az ellátási láncokban is problémát okoz (ez inflatórikus és deflatórikus egyszerre), miközben Európában, de főleg USA-ban szintén visszaveti a lakossági bizalmat (első ábrán amerikai autóeladások év/év).

usmac

Eközben a kínai állam a társadalmi harmónia jegyében rászállt az ingatlan- és technológiai szektorra, aminek a jelei jól láthatóak: recessziós helyzetben van a kínai gazdaság egy része (második ábrán kínai nem-gyáripari beszerzési menedzserindex, sokéves mélyponton!).

chimac

Ez alapján azt gondolnám, hogy erős lassulás lesz a világban, de a továbbra is viszonylag magasan maradó infláció miatt szó sem lehet újabb stimulusról, sőt a jegybankok inkább a a QE-k kivezetésén fognak dolgozni. Ez nem jó az eszközpiacoknak, különösen az árupiacoknak.

Ugyanakkor ha ránézek a tőzsdei árfolyamgrafikonokra akkor mind az árupiaci mind a részvénypiaci termékeknél azt látom, hogy többhónapos oldalazás/konszolidáció/pihenő/korrekció után újult erővel akarnak megindulni felfelé (harmadik ábrán az olaj, negyediken a feltörekvő részvénypiacok indexe), illetve ami eddig is erős volt, az kezd begyorsulni felfelé (ötödik ábrán az amerikai S&P 500 index).

oil

eem

 

sp500

A Goldilocks-forgatókönyvet árazzuk: a víruspara miatt marad a stimulus, de a növekedésnek nem árt túlságosan maga a vírus. Ez minden világok legjobbika a tőzsdéknek: növekedés+olcsó pénz.

Az uralkodó nézet tehát az, hogy a jegybankok puhák, a növekedés pedig nagyjából fennmarad, de egyiket sem tudom elfogadni. Habár 2022-ben végig erős növekedésre számítok a világgazdaságban, idén az év hátralévő részében megbicsaklást várok – plusz szerintem a jegybankok is látják a QE káros hatásait és már szabadulnának tőle.

Ilyen esetekben egyébként (sajnos) nagy részben nem nekem szokott igazam lenni, hanem a piaci erőknek, úgyhogy egyet tehetek: óvatosan kezelem a saját véleményem.

 

(ez egy rövid tőkepiaci-befektetési-makrogazdasági áttekintés arról, hogy éppen mit gondolok a világgazdaságról és tőkepiacokról; egyrészt, hogy magam számára is összegezzem, hogy mi a véleményem, másrészt, hogy az alapjaimba fektetők betekintést nyerhessenek a gondolkodási-döntési folyamatba)