Gyorsteszt+kapcsolatkövetés = gazdasági fellendülés

A nagy kérdés, hogy miután a karanténokkal visszavertük a vírust, hogyan tud ebből talpraállni a gazdaság, és legfőképp mikor. Véleményem szerint a kulcs az, hogy mikor lesz gyors, nagy mennyiségben bevethető teszt - ha ez rendelkezésre áll, akkor a gazdasági fellendülés gyorsan eljöhet.

A jelek pozitívak, számos cég dolgozik ezen, de természetesen meg kell várnunk, hogy mennyire igazolódnak be a remények, ám úgy tűnik, hogy talán nem kell sokat várni:

https://abbott.mediaroom.com/2020-03-27-Abbott-Launches-Molecular-Point-of-Care-Test-to-Detect-Novel-Coronavirus-in-as-Little-as-Five-Minutes

Az ígéretek szerint pár perc alatt elkészülő tesztről van szó, több millió darabos havi kapacitás mellett. Nem tudom megítélni, hogy ez mennyire valós, de ha igen, onnantól a helyzet (feltéve, hogy az első, nagy hullám április-májusban visszaverésre kerül) viszonylag "egyszerű" lesz:

Minden munkahelyen és iskolában reggel hőmérőzés van. Ha valaki lázas, letesztelik. Ha pozitív, letesztelnek mindenkit, akivel tartósabban együtt volt az elmúlt napokban. Ha ők pozitívak, az ő ismerőseiket is. Így gyorsan kiszűrhetőek az esetek, akik házi karanténba kerülnek. Ily módon nem tud nagyon terjedni a vírus. Fellángolások lesznek, de a lakosság nagy része folytathatja korábbi életét. Természetesen tömegrendezvények továbbra sem lehetnek, de 80%-ban visszaállhat a normalitás.

Bonyolult? Igen. Logisztikai rémálom? Igen? Drága? Igen. Jobb mint az összeomlás? Igen.

A legnagyobb kockázat ekkortól már a külföldről történő visszafertőzés lesz. A gyorsteszt ezt is megoldja. Az országhatáron (szerencsésebb esetben a schengeni határokon) minden belépőt tesztelnek (a költséget a belépők fizetik). Ez azért is kulcsfontosságú, mert láthatóan számos kevésbé fejlett ország képtelen lesz a járvánnyal mit kezdeni, így ott az egész lakosságon végigsöpörhet. Azt gondolom, hogy Európa és USA is hónapokra be fog zárkózni emiatt.

A karantén működik, Kínában működött, és Európában is fog. A fontos azonban, hogy az elért eredményeket a karantén feloldása után is megőrizzük. Véleményem szerint a gyors tesztelés a legfontosabb, amennyiben ez működik, akkor optimisták lehetünk a növekedési kilátásokkal kapcsolatban. Ha például egy teszt 10 ezer forintba kerül, és havonta le kell tesztelni 500 000 embert Magyarországon, akkor az 5 milliárd forint havonta, egy évre 60 milliárd. Ami a potenciális gazdasági károkhoz képest semmi. De ha drágább, és több embert kell tesztelni, még az is sokkal olcsóbb, mint a recesszió.

Összességében azt gondolom, hogy a karantén-fázis után a tömegtesztelés felé fognak fordulni a kormányok. Ha ez kellő mennyiségben, és megfelelő árakon kivitelezhető, akkor a vírus vereséget szenvedett, és a gazdaság 2020 második felében stabilizálódhat, 2021-től pedig fellendülhet.

A befektetők szempontjából tehát a tesztekről, gyorsaságukról, árukról, elérhetőségükről szóló hírek valószínűleg fontosabbak most bármely gazdasági statisztikánál.

***

Koreai példa:

"The firm is making about 10,000 kits a week and each kit can test 100 patients. So it is making enough to test one million patients each week, at a cost of under $20 per test. "

https://edition.cnn.com/2020/03/12/asia/coronavirus-south-korea-testing-intl-hnk/index.html