A gyenge forint politikája tévút

Először is le kell szögezni, hogy amennyiben egy országban nem állnak fönn súlyos egyensúlytalanságok, akkor a gazdaságpolitika (elsősorban a jegybank) bizonyos értelmes keretek között oda teszi a deviza árfolyamát, ahova akarja. Mivel Magyarországon ilyen nagy egyensúlytalanságok az elmúlt években nem voltak, a forint mégis folyamatosan gyengült (a beáramló irgalmatlan EU források, és többletes folyó fizetési mérleg mellett is!!!), ezért elég egyértelmű, hogy a forint gyengítése szándékos volt. A gazdaságpolitika legfőbb célja a növekedés bármi áron való fenntartása volt, ez azonban egyre nagyobb nehézségekbe ütközött, ahogyan a gazdasági ciklusunk érett fázisba lépett. Ekkor találták ki a „high-pressure economy” varázsszót, ami valójában sima túlfűtést jelent csak. Ehhez szükséges volt a monetáris és fiskális stimulus egyre nagyobb arányú bevetése. Erre jött még rá a COVID-válság, ami alatt végképp csúcsra lett járatva a stimulálás minden fronton. Ez azonban már csak egyre nagyobb költségvetési hiánnyal és pénzpumpával volt megvalósítható, és az egyik ára a forint rohamos értékvesztése volt.

Nincs persze ebben sajnos semmi csoda, Dornbusch és Edwards már régen kielemezték, hogy miként zajlik le a gazdasági populizmus, és mik ennek a makroökönómiai vonatkozásai, és ebből én is írtam egy kis összefoglalót pár éve (lásd lent a linkekben). A rossz hír az, hogy Magyarország szépen halad előre a latin-amerikai úton. Ennek része a deviza szándékos gyengítése is, amelytől a gazdaság további felpörgetését remélik, de, a devizagyengítés olyan, mint a drog: elsőre hatásos, de sokadik alkalomra már bekövetkezik a hozzászokás, és a szokásos adag már semmit nem használ – sőt!

 

Ide jutottunk a forint gyengítése kapcsán, sőt a helyzet még rosszabb: a gyenge hazai deviza az amúgy is rendkívüli nemzetközi inflációs nyomást extrém módon felerősíti, és egyre inkább arra ösztönzi a gazdaság összes szereplőjét, hogy a megbízhatatlan forint helyett inkább euróban számoljanak, takarítsanak meg, vegyenek fel hitelt. Valószínűleg az utolsó pillanatban vagyunk, amikor még meg lehet menteni a forint hitelességét: ennek híján az euró be fogja vezetni önmagát. Ez nekünk, lakosságnak nem biztos, hogy nagy baj, de a gazdaságpolitikának igen: fontos eszközét fogja elveszíteni, hiszen ha nem használják az emberek a forintot, hanem mindenki mindent euróban fog árazni és számolni, akkor a monetáris politika is eléggé hatástalanná válik.

Jól láthatóan a kormány abban a tévképzetben van, hogy a gyenge forint használ a gazdaságnak (https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/gyenge-forint-kiderultek-a-kormany-celjai.667974.html) miközben valójában exportösztönző ereje egyre csekélyebb, de az infláció letörését megakadályozza, és szép lassan elveszíthetik a monetáris politika hatékonyságát is – ez utóbbiak hosszú távon sokkal károsabbak, mint az egyébként is kétséges rövidebb távú export-előny. Tehát a forint gyengítése egy téves politika, ideje lenne kimondani, hogy egyáltalán nem a gyenge, hanem az erős forint a nemzeti érdek (á lá Robert Rubin amerikai pénzügyminiszter a 90-es években: „'A strong dollar is in our national interest.”) Amennyiben ezt komolyan gondoljuk, akkor ezt egyrészt deklarálni is kellene, valamint összevonni az alapkamatot és a jegybanki betétet, amelynek a különválasztása komoly jegybanki kredibilitáscsökkenést okozott, és egyértelművé tette, hogy a jegybank csak muszájból, nyögvenyelősen emel kamatot. Ezeken túl szükséges még valóban olyan mértékben szigorítani a monetáris kondíciókat, amivel a forint stabilizálása elérhetővé válik.

Milyen jó is lenne, ha visszatérne a 18 évvel ezelőtti Orbán Viktor, aki nagyon helyesen megmondta, hogy

A forint gyengülésével csak ellopják a pénzt az emberek zsebéből"…Orbán szerint a kormánynak a forint gyengítését célzó utalásai és kísérletei a középkori királyok módszeréhez hasonlíthatóak, amikor is az uralkodók a pénzek nemesfémtartalmát próbálták meg minimálisan csökkenti, elcsalva azok értékéből. Orbán leszögezte: "a gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20041108/orban-gyenge-forintot-csak-gyenge-emberek-akarhatnak-47441

 

 

Dornbusch-Edwards tanulmány és könyv:

https://www.nber.org/system/files/chapters/c8295/c8295.pdf

 

https://books.google.hu/books?hl=hu&lr=&id=RiECzgoAs84C&oi=fnd&pg=PR7&dq=dornbusch+history+of+populism&ots=GE2n38lIuc&sig=GO-m6823HD11BGEr9HJtX2iK588&redir_esc=y#v=onepage&q=dornbusch%20history%20of%20populism&f=false

 

2016-os cikkem:

http://www.zsiday.hu/blog/%C3%B6r%C3%B6knapt%C3%A1r-felt%C3%B6rekv%C5%91-orsz%C3%A1gokhoz