Fellendülés, összeomlás, dagonya

A befektetési világban (is) vannak nagy mániák, amelyeket jellemzően hosszú időn át tartó kiábrándulás követ. jellemző, hogy vannak olyan termékek, amelyek pár hónapra-évre nagyon fontossá válnak, a befektetők fókuszának középpontjába kerülnek, ilyenkor úgy tűnik, hogy a határ a csillagos ég. Azután eljön a kiábrándulás, és miközben a szélesebb lakosság gyakran még évekig próbálja "olcsón" megvenni az ELŐZŐ mánia termékeit, a profik már meglátják a változást, megértik, hogy új idők jönnek, amelyekben új eszközök fognak jól teljesíteni.

Nézzünk például csak a második világháború óta néhány kiragadott példát. A 40-es évek végén az USA-ban a kutyának nem kellettek a részvények, a lakossági megtakarítások nagy része bankbetétben, "biztonságos" állampapírban volt. A részvények 6-8% osztalékhozamot biztosítottak, miközben a kötvények 1-2%-ot. A Dow Jones index 100 pont körül volt ekkor. 15 év múlva elérte az 1000-et, és lakossági részvénymánia alakult ki. Volt ennek több fázisa: "-tronics" mánia, Nifty Fifty, stb. Azonban a kiábrándulás éppen olyan keserű volt mint a mánia: a következő 20 év alatt reálértékben a vagyona háromnegyedét vesztette el aki részvényekben ücsörgött, aki pedig elsősorban a mánia tronics és nifty fifty papírokban, az reálértelemben 80-90%-ot is simán bukhatott. A kor hősei az árupiaci befektetők lettek, az arany 35-ről 800 dollárra ment, az olaj pár dollárról 30-ig erősödött. 1980-82-re a részvények a kutyának se kellettek, és ugorhatunk is vissza a bekezdés elejére.

Miért érdekes ez most? Azért, mert az elmúlt bő 10 évet (elsősorban 2008-ig) az árupiaci mánia jellemezte ismét, hasonlóan a 70-es évekhez. Szárnyalt az olaj, a réz, a gabonák, az arany, az ezüst, stb. Ezzel párhuzamosan jól teljesítettek mindazon országok is, akik ezeket termelték, hatalmas boomot éltek át, a lakosság iszonyú gyorsan meggazdagodott (vicces példa erre, hogy pár éve a Sharm El Sheikh-i reülőtéren a táblára pillantva 8 induló járatból 6 Oroszországba ment, és nem is Moszkvába, hanem pl. Nyizsnyij Novgorodba, Ufába, Jekatyerinburgba). Az árupiaci fekllendülés hátán hatalmas "emerging market" boom is volt, a feltörekvő piaci részvények és kötvények teljesen elfogadott befektetési termékké váltak, amelyeket szinte mindenkinek kötelező tartania.  

Jól látható, hogy az elmúlt években folyamatos alkalmazkodás van számos árupiaci termékben a keresleti oldalon (racionalizálás, takarékoskodás, lassú növekedés), miközben új kapacitások, kínálat épülnek ki (bányanyitás, új földterületek bevonása termelésbe, stb.). Az olajpiaccal kapcsolatban egy kiváló írás (de más területeken is hasonló a helyzet):

http://gurulohordo.blog.hu/2013/04/30/a_novekvo_olajarak_vege 

Az árupiaci az ELŐZŐ mánia, és valószínűleg nem ebben kell keresni a következő évek nagy trendjét, jó befektetési lehetőségét. Jó eséllyel nem lesznek REÁLértelemben magasabb árak a következő években, mint most. Ez alacsony inflációt jelent, a nyersanyagtermelők gyengélkedését;  és segítséget minden olyan országnak, amely jellemzően nyersanyag-importőr. Szerintem néhány éves távon egy magyar ingaltan jobban fog hozni, mint az aranybefektetés , és a jó minőségű, osztalékfizető európai részvények is jobban fognak jellemzően teljesíteni, mint az olaj, a réz vagy a palládium.

***

A jenről írtam korábban. Itt közben elég érdekesen alakul a helyzet, mert a japánok ahelyett, hogy fogták, és kivitték volna a jent, és vettek volna belőle mindenféle dolgokat (erre irányult a jegybanki pénznyomda), a legutóbbi statisztikák szerint örülnek, hogy nagy nyerőt értek el korábbi külföldi befektetéseikenk, és eladják azokat, hazaviszik, és vesznek belőle japán részvényeket. Ebből az is következik, hogy az elmúlt hónapok nagy jengyengülését nem a valós "flow" okozta, nem a várt Japánból történő pénzkiáramlás (mert annak pont ellenkezője zajlik), hanem színtiszta spekuláció, a hedge-fundok nagy jeneladásai. Két dolog történhet most: vagy megunják a HF-ok, hogy nem az történik, mint amire vártak, kiszállnak, hirtelen beerősödik a jen, és a Bank of Japan-nek még agresszívabb lépéseket kell bejelentenie, vagy pedig a japánok tényleg elkezdik  végre kihordani a pénzt, és tovább gyengül a jen. Egyre nagyobb esélyét látom az előbbinek, és azt kell mondjam, mint amit intervenció előtt szoktak közölni a BoJ szóvivői: "We are monitoring the situation very carefully..."