Fejlődő piaci öröknaptár : 3. évad

Öt és fél éve írtam egy cikket*, amiben bemutattam egy fejlődő piaci öröknaptárat (ide is becsatolom alulra), melynek segítségével ezeknek az országoknak a sorsa elég jól megjósolható. Akkor Magyarországot a háromfelvonásos drámán belül a második fázis elejére tettem, megjegyezve, hogy az jó esetben elég sokáig eltarthat. A baj az, hogy úgy tűnik elértünk a második fázis végére, és kezdetét vette a harmadik.

Az a probléma ezekkel a fejlődő országokkal, hogy valahogy mindig az történik a nagy növekedési fázis végén, hogy egyszerre kell monetáris (kamatemelés) és fiskális  (adóemelés) megszorítást alkalmazni, ami nagy megbicsaklást, rossz esetben súlyos recessziót is okozhat. Magyarországon a monetáris szigorítás megkezdődött, és láthatóan nincs még vége. Ennek hatására a jegybank durván veszteségessé válik, az államadósság finanszírozási terhe megnő, a kamatemelkedés lelassítja majd a vállalati beruházásokat, és a lakossági ingatlanpiacot is. A kormányzat egyelőre költ, mintha muszáj lenne (számukra az is), de eléggé egyértelmű, hogy bárki is kerül ki a 2022-es választások győzteseként, annak az elmúlt két évben véghez vitt óriási költekezés, a kamatemelés okozta költségnövekedés és gazdasági lassulás (miatti bevételkiesés) okán érzékelhető megszorítást kell majd csinálnia. Ha az ellenzék nyer, akkor ez valószínűleg SZJA és TAO emelés formájában (jó esetben a közszolgáltatások némi bővítése, helyreállítása mellett), ha pedig a Fidesz, akkor valószínűbb, hogy a közszolgáltatások további elsilányítása, cégek különböző "egyszeri" megsarcolása, és mindenféle kiszámíthatatlan einstandolás (lásd benzinárbefagyasztás) formájában fog megnyilvánulni. Két ok miatt nem lesz ebből nagyobb gazdasági összeomlás: egyrészt a fejlett világ éppen fellendülő fázisban van (kivéve ha Kína meghasal), másrészt ismét várhatóan évekig fogunk kapni egy csomó EU-s pénzt, ami nagymértékben ellensúlyozni fogja a párhuzamosan történő fiskális és monetáris szigorítás hatásait.

Közben viszont – mivel Európában is munkaerőhiány kezd kialakulni – itthon tovább kell növelni a béreket, ráadásul a jegybank korábbi gyenge forint politikája az inflációs várakozásokat viszonylag sikeresen megemelte, így Magyarország a következő két- három évben valószínűleg alacsony növekedéssel és magas inflációval fog szembesülni még akkor is, ha a jegybank a kamatok magasra emelésével legalább a forintot bestabilizálja/beerősíti. Úgy vélem, hogy nincs sok alternatívája ennek, csak az öröknaptár harmadik fázisának teljes lejátszása, a totális inflációs robbanás és devizaösszeomlás á lá Törökország, de szerintem ezt elkerüljük.

Az elmúlt éveket (a COVID sokkot kivéve) magas növekedés, alacsony kamatok, gyengülő forint és száguldó ingatlanárak jellemezték Magyarországon, de azt gondolom, hogy a fentiek miatt szinte mindegyikben változás lehet: lassú növekedés, magas kamatok, stabil forint és oldalazó ingatlanárak.

 

 

* http://www.zsiday.hu/blog/%C3%B6r%C3%B6knapt%C3%A1r-felt%C3%B6rekv%C5%91-orsz%C3%A1gokhoz

 

 

orok

 

* http://www.zsiday.hu/blog/%C3%B6r%C3%B6knapt%C3%A1r-felt%C3%B6rekv%C5%91-orsz%C3%A1gokhoz