A földművelők aranykora

Habár tudjuk, hogy a mezőgazdaságnak négy nagy ellensége van, a tavasz, a nyár, az ősz és a tél, és azt is tudjuk, hogy a gazdáknak mindig van valami sérelmük, hogy kivonuljanak traktorral, kombájnnal az utakra, ám látni kell, hogy az EU-csatlakozás gigantikus pénzbeáramlást és a profitabilitás elképesztő megugrását hozta - elsősorban a szántóföldi, külterjes gazdálkodók esetén. 

Aki nem ismerné a jelenlegi rendszert: az EU éves 300-400 milliárd (!!!) forintot önt be a magyar mezőgazdaságba, egy korábban olvasott szám szerint pedig nagyjából a költségvetés FELE a mezőgazdaság támogatására megy el (http://en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_the_European_Union). A termelést hektáronként idén már közel 70000 forintos (pontos számok:

http://www.agromonitor.hu/index.php/mezo/35-mezo/6163-fazekas-sandor-megnyomta-a-gombot-142-milliard-forint-saps-tamogatast-fizetneki )alanyi jogon járó támogatással dotálja az Unió, ami önmagában nagyságrendileg fedezi a termelési költségek felét. ráadásul az elmúlt években a gabonaárak is igen magasan voltak, így a növénytermesztés (elsősorban gabona) extrém nyereségességgel járt. Mivel a mostani gabonaárak mellett a termelés önmagában is könnyedén nyereséges - nem is kicsit - így a beáramló 3-400 milliárd forint teljes mértékben többletprofit, amit a gazdák költhetnek el. El is költik, például agresszíven fejlesztik évek óta gépparkjukat (amihez egyébként további támogatások voltak):

http://www.portfolio.hu/ingatlan/termofold/elkepeszto_gepesites_zajlott_le_a_mezogazdasagban.161974.html

"Jelentősen nőtt a gépberuházások értéke tavaly a mezőgazdaságban: az első kilenc hónapban értékük meghaladta az 51 milliárd forintot, ez 68 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban".

Ezen kívül persze a bejövő pénzből újabb földeket kívánnak venni a gazdálkodók, látva, hogy milyen nyereséges a termelés, mivel a támogatásokat beleszámítva még az egymillió forintos földárakkal is könnyedén kétszámjegyű százalékos megtérülése van a befektetésnek - amit szinte minden más szektor megirigyelne. Az 1990-es évek vergődése után az elmúlt pár évben eljött a szántóföldi növénytermesztés aranykora, és a hatalmas profitabilitás miatt újrabefektetési kényszere van a gazdáknak, ami tovább emeli a földárakat. Habár úgy vélem, hogy pénz híján az EU kénytelen lesz valamikor lecsökkenteni a támogatásokat, de amíg a jelenlegi helyzet fennmarad, addig a földárak valószínűleg tovább emelkednek: a támogatásokat kapók zsebét égeti a pénz, és hova raknák máshova a pénzüket, mint ahol eddig is olyan jól fialt?

Természetesen ha valamilyen okból kiraknának minket az EU-ból, az egyértelműen azonnal mindent megváltoztatna, és az is biztos, hogy az éves sokszáz milliárd forinttól megfosztott gazdák az egész országot elbarikádoznák. Már csak ezért is meg kell egyezni az EU-val :)

 

***

A tegnapi nap fő híre persze nem ez, hanem az amerikai jegybank bejelentése volt, miszerint majd csak sohanapján kiskedden fog kamatot emelni, addig marad a 0%, azaz a megtakarítók kizsákmányolása. Hiszen az elméletileg 2, valójában inkább 3-4%-os inflációt látva milyen választása van a megtakarításokkal rendelkezőknek? Bankban, állampapírban költségek után 0-1%-ot kapnak, tehát kénytelenek valami jobb helyet keresni pénzüknek: ingatlan, részvény, stb. Persze a Fed (és a többi nagy jegybank) célja éppen ez, hogy a pénz ne üljön a bunkerben, hanem mozogjon, költsék el, vagy fektessék be termelésbe, teremtsenek vele új munkahelyeket, stb. A világon tehát tovább zajlik a 2009 óta jellemző trend: a bankban heverő pénz folyamatosan veszít értékéből, tehát új és új helyeket keres magának, hogy hozamot tudjon generálni. Ez támasztólag hat a részvénypiacokra - ha éppen nincs dráma. Az alaptrend felfelé hat, kivéve ha éppen paráztatás van. Mivel egyelőre az európai tragikomédia pihenget, ezért emelkednek az árak. Tudom, hogy nem túl szofisztikált a piacot leíró fenti modell, de szerintem tényleg ez van...