Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik

Az egyik dolog, amit nagyon utálok a populizmusban az az, hogy óvodásnak nézi a felnőtteket. Ne mondjuk meg Jancsikának, hogy hogyan lesz a gyerek, mondjuk azt, hogy a gólya hozza! A karácsonyi ajándékot meg a jézusKA! Jobb az úgy neki, ha nem tudja az igazságot, úgysem érné fel ésszel.

Hasonlóan bánik a kormányzat is választópolgáraival, gyerekként kezelve őket. Ne mondjuk el nekik az igazságot, mert túl bonyolult, úgysem fognák föl, inkább mondjunk valamit, aminek örülnek, vagy aminek hatására azt csinálják, amit szeretnénk.

Ennek a hétvégén két eklatáns példája is volt. Az egyik az oltások "hatékonyságáról" szóló adat, amelyet először Gulyás Gergely adott elő a rendkívüli sajtótájékoztatón, majd ma reggel a miniszterelnök is megismételte. "Csak minden ötszázadik oltott betegszik meg" – hangzott el mindkettőjüktől. Ez a szám persze teljes értelmetlenség, és bár valószínűleg tényszerűen megfelel az elmúlt hónapokban közzétetteknek, de semmiféle következtetést nem tudunk levonni belőle. Ha letöltjük az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) oldaláról a hazai oltottsági idősort (persze sok más mellett ez sincs fenn a koronavirus.gov.hu oldalon, mint ahogy kb. semmi sem, pedig mondjuk egy 300000-es ország is képes, ha akar, ilyen többnyelvű, infografikákkal, letölthető adatokkal teli honlapot csinálni, tehát szerintem nekünk is menne: https://www.covid.is/data ), és arányosítjuk a megbetegedetteket minden héten az aktuális oltottsági aránnyal, akkor kb. az jön ki belőle (sok a pontatlanság, eleve a magyar járványügy csak a betegek töredékét találja meg, illetve más az oltottak és oltatlanok életkori profilja is, tehát ez sem helyes, de legalább valamennyire legalább iránymutató adat), hogy ugyanebben az időszakban ha nem lettek volna beoltva, akkor minden 125.-ik betegedett volna meg, azaz az oltás a megbetegedések ¾-ét elhárította. Egyébként az izraeli és angol (metodológiailag sokkal pontosabb!) adatok is arra utalnak, hogy az oltás 40-80%-kal csökkenti a megbetegedést, amihez nagyságrendileg a fenti, magyar adat is hasonlót ad ki – ha utánaszámolunk! Nincs olyan szám, hogy „minden ötszázadik oltott betegszik meg”, mert például Ausztráliában, ahol alig van jelen a járvány ott csak minden egymilliomodik oltott betegszik meg, Izraelben pedig lassan minden századik oltott elkapta, és még messze a vége! Olyan szám lehet, hogy az oltatlanokhoz képest valahány százalékkal csökken a megbetegedés ESÉLYE. Mondjuk ehhez már értelmezni kell tudni valószínűségeket, és arányokat, ami ismét arra irányítja a figyelmünket, hogy milyen fontos lenne a gyakorlatias, tudományos oktatás! Kiművelt emberfők, ahogy a legnagyobb magyar mondta…

matek

 

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy ha a negyedik hullámban megbetegszik (amint arra számítani lehet) az oltatlan lakosság 50-80%-a, akkor egyben az oltott lakosság 10-20%-is el fogja kapni. Nem minden ötszázadik, hanem rossz esetben minden ötödik-tizedik is. Ettől még az oltás valóban számtalan életet fog megmenteni, de a valóság – ellentétben a fenti propagandával – mégiscsak az, hogy bizony sok oltott is el fogja kapni a vírust, amint az például Izraelben már jól látszik. Miért nem készítjük fel erre az embereket, pontosan elmagyarázva a helyzetet?

A másik példa szintén a ma reggeli Orbán-beszédből való. Sokadjára hangzik el, hogy Magyarország nem engedi, hogy a ZEMBEREK fizessék meg a zöld átállás árát. Ez a következő évtizedek talán legfontosabb kérdése, és aki fél óránál többet foglalkozott valaha ezzel, annak számára eléggé világos, hogy a környezetpusztítás egyik fő oka az, hogy számos hatás (ún. „externália”) nincsen jól beárazva. Nincs beárazva a repülős „szúnyoggyérítés” rovarpusztító hatása, nincs beárazva a szén, olaj és gáz CO2 kibocsátásának klímamegváltoztató hatása, nincs beárazva a gazdák által használt mindenféle vegyszerek hatása az élővilágra, a túlzott műtrágyahasználat hatása a Balatonra, és sorolhatnánk végtelenségig. Mihelyst elkezdjük ezeket beárazni, mindennek felmegy az ára. Ha széndioxid-adót vetünk ki a benzinre, akkor nem lesz olyan olcsó hosszú hétvégére elrepkedni más városokba (de maguk a városok is pénzt fognak kérni a belépésért, amit pl. Velence éppen most akar elkezdeni). Ha kevesebb vegyszert és műtrágyát használunk, akkor drágább lesz az élelmiszer, mint ahogy a biotermékek ára most is sokkal magasabb, mint a nem bio. Ha nem használunk olajat meg szenet, akkor hirtelen felmegy a földgáz ára – ahogyan történik is. Ha termékdíjat vetünk ki a környezetszennyező dolgokra, felmegy az áruk. Ha kötelezzük a cégeket a körforgásos gazdaságra, arra, hogy termékeikkel ne csak addig foglalkozzanak, amíg eladják, akkor ez nekik költség lesz, aminek következtében a termékeknek felmegy az áruk. Nem csak egy szűk körre, hanem számtalan dologra igaz (lesz) ez.

A szomorú igazság az, hogy a zöld átmenet nagyon drága lesz, pont azért, mert arról szól, hogy a felelőtlen, semmivel nem foglalkozó fogyasztást csökkenteni kell, a környezetromboló hatást végre meg kell fizetni. És igen, a ZEMBEREK fogják megfizetni – nincs ugyanis más aki megfizesse! Ennek ellenére sincs más út, csak ebbe az irányba lehet elmozdulni, és sokkal célszerűbb mindezt elmagyarázni, mint azt mondani, hogy „megvédjük” a lakosságot. Bár ez utóbbi lehet, hogy egyszerűbb…

Jó lenne, ha felnőttként próbálnánk bánni a hazai lakossággal. Nem elrejtve előlük az adatokat, nem elferdítve az igazságot, hanem nagykorúként kezelve őket, rendelkezésükre bocsátani a tényeket, információkat. Ha gyerekként kezeljük az embereket, akkor azok is maradnak. Intellektuálisan elfojtott, félretájékoztatott emberekből viszont nem lesz polgárság, művelt, gondolkodni, adatokat értelmezni képes polgárság híján pedig nem lesz fejlődés. Enélkül Magyarország kiemelkedése a közepes jövedelem csapdájából csak hiú ábránd.