ECB QE: Placebo, de minek?

Havi 60 milliárd euró, azaz éves 720 milliárdnyi pénzügyi eszközt, főleg államkötvényeket fog megvásárolni az Európai Központi Bank, tehát a legortodoxabb jegybank is egyre durvábban rálép a pénznyomtatás veszélyes útjára. A nagy kérdés persze: minek?

Az amerikai tapasztalatok alapján a QE legnagyobb hatása a deviza leértékelése és a pénz/tőkepiaci hozamok lenyomása, azaz a kockázatos eszközök árának emelése. Igaz, hogy ez áttételesen segítheti a gazdaság stabilizálását, de nagyon úgy néz ki, hogy a QE legnagyobb haszonélvezői a gazdag spekulánsok, ugyanis a tulajdonukban lévő eszközök ára megemelkedik. Ehhez képest a gazdaságélénkítő hatás meglehetősen kicsinek tűnik. 

Pedig az ECB-nek a kezébe lenne a defláció és lassulás megszüntetésének a legegyszerűbb eszköze: ezt a 720 milliárd eurót ossza szét a lakosság között. Minden európai lakos kapna évente egy 1500 eurós csekket - nagy részük szépen el is költené. Így a semmiből varázsolt pénz azonnal fogyasztásélénkítést és gazdaságerősödést okozna, nem csak a gazdagok számláin lévő virtuális, és soha el nem költött összegeket növelné. Ez azonban már valójában fiskális politika (erről bővebben Fizikus kollégám írt). Bár igaz, hogy a kettő mostanában összefolyni látszik, de elég egyértelmű, hogy ha ez sem jön be, akkor a jegybankok által finanszírozott fiskális expanzió, azaz állami költekezés kell majd, hogy lökést adjon a gazdaságnak. Ennek egyébként lenne is helye, egy csomó infrastrukturális beruházást kéne megcsinálni.

Egyébként van magyar vonatkozása is az ECB QE-nek. Mivel a QE egyik fő funkciója, hogy leértékeli a devizát, és lassan alig van olyan deviza, amelybe érdemes lenne fektetni, ez abszolút forinterősítő tényező. Itt a magyar pénz, amely a nullához/mínuszhoz képest hatalmas, 2%-os kamatot fizet, kiegyensúlyozott az államháztartás, van növekedés, hatalmas külkereskedelmi mérleg többlet, mi kell még? Bármeddig erősödhet(ne , ha a kormányzat és a jegybank nem állítaná ezt meg). Sőt, talán az sem teljesen hagymázas álom kijelenteni, hogy ha így lenne, és a forint tényleg erősödne, akkor könnyen lehetnek további kamatvágások, sőt magyar QE sem elképzelhetetlen. Az vesse ránk az első követ, aki (a monetáris finanszírozásban) maga is bűntelen!

Egyébként pedig az ECB QE programja valószínűleg szükségtelen is. Nincs rá komoly bizonyíték, hogy a deflációt (ami egyelőre nem is létezik) meg tudná szüntetni, a növekedési hatásai kétségesek, és Európa idén egyébként is valószínűleg a növekedés útjára lép magától is. Kicsit olyan, mint a placebo. Ártani biztos nem árt...