Újraéled a magyar tőzsde? (EPISODE IV: A NEW HOPE)

A napokban érkezett a hír, hogy bevezetik a Waberer's-t a magyar tőzsdére, most pedig arról lehet olvasni, hogy a DunaHouse is hamarosan érkezik. A meglehetősen tetszhalott állapotba került magyar tőzsdének - és hosszabb távon a magyar gazdaságnak is - ez jó hír. Az aranykornak számító 90-es évek privatizációs hulláma (plusz még egy másodlagos viszonylag jó időszak a 2000-es évek eleje) óta sajnos egy-két kivételtől eltekintve csak olyan cégek érkeztek a tőzsdére - hogy is fogalmazzak, hogy ne pereljenek be - amelyek nem a kisebbségi részvényesek boldogulását helyezték feltétlenül előtérbe. Itt láthatóak 2000 óta a bevezetések:

http://bet.hu/topmenu/kibocsatok/bevezetesek

A 2006-7-óta érkezőknek elég jelentős szerepe volt abban, hogy számos kisbefektető kiábrándult a magyar részvényekből (valaki kiszámolhatná, de ránézésre aki ezekbe fektetett az átlagosan elég combos bukót könyvelhetett el). Az MNB aktívabb szerepvállalásával és bátorítása mellett (http://nol.hu/gazdasag/ramegy-a-tozsdere-az-mnb-1561213) illetve egy-két pozitív kimenetelű kibocsátás hatására azonban a negatív folyamat talán megfordulhat, és valóban életképes, a tőzsdét tőkebevonásra és nem elzabrálásra használó, nyereséges magyar középcégek érkezhetnek. A hazai kapitalizmus fejlődésének valószínűleg jót tenne ha - Lengyelországhoz hasonlóan - közepes-nagyobb vállalatok érkeznének. Ennek érdekében mind az MNB, mind a kormányzat sokat tehet, különösen az utóbbi: egyrészt valamiféle kedvezményekkel támogathatná a tőzsdei megjelenést/jelenlétet (volt olyan időszak amikor voltak ilyen kedvezmények), másrészt a tulajdonában lévő cégeket, pl. BB vagy MKB, esetleg MVM részlegesen a tőzsdére vihetné.

Új papírok megjelenése pozitív visszacsatolást hozhat létre: több (és sok új!) befektető érkezhet, emiatt nőhet a likviditás, ami további ösztönzést jelent a tőzsdei megjelenésre, lehetővé teszi az újabb kibocsátásokat, amelyekből befolyó összeg a hazai gazdaságot élénkíthetné. Lehet, hogy ez hiú ábránd, de a kormányzati-jegybanki jelzések és a két új, a magyar tőzsdét tekintve mindenképpen jelentősnek tekinthető szereplő megjelenése talán azt jelezheti, hogy a hazai tőzsde újraéled Csipkerózsika álmából. Nem csak a tőkepiac körül forgók érdeke, hogy ez valóban így legyen...