Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége.

 

2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési stimulus omlott a világra, ami szükséges is volt, mert a vírusválságból eredő, eddig még soha nem látott gazdasági összeomlást csak így lehetett ellensúlyozni. Azonban a réálgazdasági hatáson túl a rendkívül bőkezű pénzosztogatás megtalálta útját az eszközpiacra is: világszerte felrobbant a lakások és részvények ára. A nulla közeli kamatok, a végtelen pénzbőség háttérbe szorította a fundamentumokat: egyre inkább nem a valós értékek, hanem az álmok számítottak. Kezdő elemző koromban főnököm azt mondta: aki számolni tud, az kötvényekkel foglalkozik, aki nem tud vagy inkább álmodozni szeret,  az meg részvényekkel, ott bármit be lehet fantáziálni, a számok másodlagosak (így lettem részvényes, a mellettem ülő Tardos Gergő meg kötvényes). És minél több a pénz, annál könnyebb álmodozni, és annál nagyobb álmokat lehet szőni. Ezeknek az álmodozásoknak kiváló indikátorai voltak a Tesla részvények sokszorozódása, a mémrészvények, a Gamestop, AMC short-squeeze, a mindenféle coin-ok árának száguldása, annak ellenére, hogy egyre többféle jelent meg belőlük, tehát a kínálat is sokszorosára nőtt. És még sorolhatnám.

Azonban a költségvetési stimulusok inflációt is generáltak, ami immáron egyre aggasztóbb, és a jegybankok kezdenek fellépni ez ellen, egyrészt várhatóan kamatemelésekkel, a pénznyomtatás leállításával, sőt az amerikai jegybank felvetette azt is, hogy (horrible dictu!) szűkíteni fogja a mérlegét, azaz a korábban keletkeztetett többletpénz egy részét megkezdi kivonni a gazdaságból.

Ez pedig egyre jobban kezd meglátszani a piacokon. Bevallom, hogy 2021-ben óriási hibát követtem el, mert már év elején láttam a buborék jeleit, és azt gondoltam, hogy ellene kell fogadni, de ez téves elképzelés volt: a buborékok tetőépítése lassú, fájdalmas folyamat, hatalmas áremelkedésekkel, és időnként esésekkel. Az eső trend jellemzően csak később indul meg, és Keynestől tudjuk, hogy az azt megelőző emelkedés a buborékban mindig egy picit pont tovább tart, mint a buborékot shortolók pénze.

Most azonban egyre több jele van, hogy az álmok helyett a valóság kezd előtérbe kerülni: aminek nincs hozama, csak az álom van benne, attól egyre inkább szabadulnak, aminek van valami értelmezhető, valós hozama, azt viszont megveszik – ez az idei évben különösen látványos: Gamestop nem kell (pedig még azt is beígérte, hogy beszáll a szupertuti NFT szektorba), de forint (carryplay, azaz valódi hozam) igen. A Russel 2000 Growth szegmense combos mínuszban van 2022-ben, a Value kicsi pluszban.   A Bitcoin duplacsúcsot ütött 2021-ben, de most (2020 tavasza óta először) átesett a 200-napos mozgóátlagon, ami egy ekkora száguldás után mindenképpen intő jel, könnyen lehet, hogy nagyobb áresés előszele. A Gamestop és AMC 8-10 hónapos minimumon, miután hónapokon át nem mentek sehova: ez bizony tetőnek néz ki. Nézzük meg a GME árfolyamát: a hodlerek lehet, hogy megremegnek, úgy tűnik nem maradt már üres gyémántkéz: mindben részvény van. Az AMC esetén a pirossal jelölt zónában vevők – azaz az elmúlt háromnegyed év összes vásárlója – bukóban van. És nem jön pénzutánpótlás az államtól, sőt emelkednek a kamatok/alternatív hozamok.

amc

 

gme

Mindez nem jelenti azt, hogy tőzsdei összeomlás jön. Gazdasági fellendülés idején nagyon ritkán van tartós tőzsdei medvepiac. Ugyanakkor hirtelen éles és mély korrekció, illetve az álom és a valóság szétválása megtörténhet, sőt úgy tűnik már el is kezdett megtörténni.